Mari Oikarinen

1.–21.6.2018

Merkintöjä Joutomaalta

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin to 31.5. klo 18-20!

Mari Oikarinen: Sarjasta ”Vuoret” / puu, kipsi, sipuliverkko, lanka / 2018

Merkintöjä Joutomaalta on Mari Oikarisen kasviaiheita käsittelevän näyttelysarjan neljäs osa. Oikarisen matka kasviaiheiden parissa on kulkenut asetelman tematiikasta talvipuutarhaan ja sieltä pientareille. Nyt ollaan tultu joutomaalle, joka edustaa hedelmällistä tyhjyyttä; konkreettisesti ja metaforisesti. Joutomaa on paikka ja tila, joka vastustaa alituisen kasvun vaatimusta ja hyötyajattelua, kaiken valmiiksi sanoittamista. Ville Sutinen kirjoittaa teoksessaan Kuolleiden muistomerkkien vuosisata:

”Joutomaata ei kultivoida, vaan siellä kukoistaa se, mikä muuten pidetään poissa silmistä. Poissa mielestä. Joutomailla maailma ei teeskentele valmista niin kuin lasikaupungeissa tai museoissa, vaan on oma itsensä. — Joutomaa on sokea piste, jonka merkitystä ei huomaa, ellei siihen kiinnitä tarkoituksella huomiota. Se on hetken tauko propagandalähetyksessä, hiljaisuus, jossa voimme kuulla oman äänemme.”

Merkintöjä Joutomaalta -näyttelyssä Oikarinen on löytänyt kasviaiheiden rinnalle myös uusia muotoja, kuten vuoria. Hän on tavoitellut työskentelyssään outoutta, ja jopa huumoria, joka on hänelle vaikea laji. Oikarinen on työstänyt teoksia puusta, kipsistä ja tekstiileistä sekä erilaisista löytömateriaaleista. Näiden lisäksi on esillä myös piirustuksia.

Mari Oikarinen (s.1981) on rovaniemeläinen kuvataiteilija. Hän työskentelee kuvanveiston eri materiaalien, installaatioiden ja piirtämisen parissa. Oikarisen teokset rakentuvat usein toiston ja sarjallisuuden kautta. Työskentelyssään hän haluaa antaa tilaa hiljaisuudelle, epätäydellisyydelle, ja jopa keskeneräisyydelle. Työskentely useiden erilaisten materiaalien kanssa pitää tekemisprosessin avoimena ja tuoreena.