Sanna Kananoja

1.–24.4.2016

Vihanta

Sanna Kananoja: Puutarha, 2016, akryyli kankaalle, 150 x 120 cm

Sanna Kananoja: Puutarha, 2016, akryyli kankaalle, 150 x 120 cm

”Vihanta on vihreä näyttely, joka koostuu vihreistä näkymistä. Olen käsitellyt maalauksissani jo pidempään maisema- ja luontomaalausta. Nyt olen nostanut tästä teemasta esille yhden värin. Aiemmin olen kokenut kesän vaikeaksi ja tylsäksikin vuodenajaksi maalausaiheita ajatellen, kaikki on ollut liian tasaisen vihreää. Ehkäpä olen jopa vältellyt tätä elinvoimaista väriä.

Edellisenä kesänä maalasin teoksen nimeltään Banaanipuro. Näkymän tuohon teokseen poimin teollisuuslaitoksen hoitamattomasta ojasta. Minusta siinä on jotain huvittavaa, miten sellaisesta paikasta saa maalattua kuvan, joka on rehevä ja tuo mielikuvia jostain Suomea paljon eteläisemmästä kolkasta. Tuon teoksen innoittamana olen maalannut ”suomalaisia sademetsänäkymiä” pusikoista, metsistä ja tienvieriltä ja puutarhasta.

Maisema on perinteinen ja mielekäs teema edelleen. Pidän siitä, että aiheeni on temaattisesti yksinkertainen. Maisema ei itsessään ota kantaa mihinkään eikä pyri olemaan mitään. Katselen ympäristöä antaen sille avoimesti mahdollisuuden ihastuttaa minua. Helposti ankeana koettava näkymä voi saada maalauksessani sellaisen tunnelman kuin se olisi jotain ihmeellistä, katsomisen arvoista, niinkuin se mielestäni onkin. Otan usein aiheekseni ihmisen kontrolloimaa, helposti saavutettavaa lähiluontoa, jossa näkyy ihmisen ja luonnon vuoropuhelu.

Katsominen, näkeminen ja hetken havainnointi ovat avainajatuksia työskentelyssäni. Maalaan rauhallisia kuvia, joita on helppo lähestyä. Haluan maalauksieni katsomisen antavan ihmisille mahdollisuuden intuitiivisille mietteille sekä aikaa pysähtymiseen, katsomiseen, tekemättömyyteen ja tuottamattomuuteen.”

Tervetuloa avajaisiin torstaina 31.3. klo 18-20.