Noora & Kimmo Schroderus

11.11.–4.12.2016
Noora Schroderus: Setelisarja; Alexander Hamilton, 2014-15, kirjottu seteli, kehys

Noora Schroderus: Setelisarja; Alexander Hamilton, 2014-15, kirjottu seteli, kehys

Kuvanveistäjät Noora ja Kimmo Schroderus esittelevät yhteisnäyttelyssään Galleria Å:ssa uusimpia teoksiaan vuosilta 2015-2016. Schroderusten edellinen näyttely Turussa Turun taidemuseossa kesällä 2012 esitteli yhteistyönä toteutetun massiivisen veistoksen ”Maailma”. Tällä kertaa Noora ja Kimmo Schroderuksen esittämät teokset ovat pienempiä ja kummankin erikseen tekemiä. Aiheiden ja toimintatapojen vaihtuessa kiinnostus runsaisiin yksityiskohtiin ja rakkaus omaehtoiseen työskentelyyn on säilynyt vahvana.

Kimmo Schroderus ( s. 1970)
Kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen uusissa veistoksissa houkuttelevasti kiiltelevä luksus, bling-bling, yltäkylläisyys ja pintapuolinen hyvinvointi yhdistyvät solvaamiseen ja vihaan. Veistosten materiaalina on houkuttelevana kiiltelevä ruostumaton teräs. Muotokieleltään teokset ovat rokokoo- henkisen runsaita ja siroja. Teosten yksityiskohtien runsaus on toteutettu teräsliuskoista taivutetuilla monikielisillä kaunokirjoitusteksteillä. Kimmo Schroderus on tunnettu ja tunnustettu kuvanveistäjä, jolle myönnettiin Ars Fennica – palkinto vuonna 2004.

Noora Schroderus ( s. 1982)
Noora Schroderuksen seteliteoksissa on eri maiden aitoja seteleitä. Niissä näkyville merkkihenkilöille on kirjottu uudet hiukset. Seteliteokset pohtivat kysymyksiä rahasta ja sen vallasta. Mitä kaikkea perustelemme rahalla tai sen puuttumisella? Taiteen tekemiseen liittyy olennaisesti ajatus muustakin kuin teoksen rahallisesta arvosta. Koska käyttämämme valuutta on nykyisin pääosin aineetonta, teos tuo esiin myös seteleiden visuaalisuuden. Ne ovat laadukkaalle materiaalille painettuja, koristeellisia ja huolellisia viivapiirroksia ja kirjonta ikään kuin jatkaa tätä piirrosta kolmiulotteisena. Seteli-teoksissa on läsnä myös halu korostaa taiteellisen työn aikaansaamaa muutosta: Luomistyön myötä arvoesine muuttuu käyttökelvottomaksi alkuperäisessä tarkoituksessaan, mutta lisää sisältöään taiteellisen työn materiaalina.