Umppa Niinivaara

13.1.–5.2.2017

Umppa Niinivaara: Oblong

”Ihmismielen ja orgaanisen muodon liitto on ollut taiteellisen tuotantoni ydin. Näyttelylläni ei ole nimeä eikä yhtenäistä itsensä selittävää teemaa, vaan teokseni muodostuvat mielensisältöjä käsitteleväksi ennalta-arvaamattomaksi luontopoluksi.

Materiaaleiltaan täysin toisistaan poikkeavat monimuotoiset teokset rönsyilevät ja löytävät paikkansa Galleria Å:n tiloissa. Näyttely on kooste uusista ja vanhoista veistoksistani, joista vanhin näyttelytyö on vuodelta 2002 ja uusin 2017.

Taiteellisen työskentelyni innoittajana on toiminut luontokokemus: meren pehmeäksi hiomat kivet ja puut, metsä ja sen ilmiöt, tippukiviluolat, kotilot, sienet, käävät, metsästä löytyneet luut. Löydän ihmismielen luonnossa. Näen muodot ja ilmiöt vertauskuvina tunnetiloille ja mielenliikkeille.

Materiaalivalinnan ja muodon liitto on teoksissani oleellista. Näyttelyssä käyttämäni materiaalit ovat puu, lasikuitu, parafiini, nahka ja hiekka. Teoksessa Lollobrigida parafiinin läpikuultava, punertava kelmeys antaa viitteen lihallisuuteen ja on materiaalivalintana osa teoksen sisältöä.”

Umppa Niinivaara (1970) on Helsingissä syntynyt, Turussa asuva kuvanveistäjä, valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Piirustuskoulusta 1997 ja taiteen maisteriksi Winchester School of Artista 2009. Niinivaaran teoksia on Turun kaupungin, Turun Taidemuseon ja Valtion taidekokoelmissa.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 12.1.2017 klo 18-20!