Laura Miettinen

14.12.2018–6.1.2019

LOWLANDS

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 13.12. klo 18—20!

 

Laura Miettinen: a Letter from the Sea II, photopolymeeri, 30 x 40cm, 2018.

LOWLANDS

on muotoutunut usean vuoden aikana haaveilluista ja toteutuneista vierailuista paikkoihin, joissa kivet katsovat merta ja meri muokkaa kiveä. Olen halunnut olla osa ajan kulkua, tähtien liikettä, meren myllerrystä ja ajatukseni on muokkautunut hitaasti kuin vuoroveden edestakaisessa liikkeessä kiviin kiinnittyvät levät. Tässä prosessissa tapahtuva materiaalien toisiinsa liukuminen on sukua assosiaatiolle; ajan kanssa ilmiöt muuntuvat toistensa kaltaisiksi ja muodostavat ketjuja, joiden osat muistavat olevansa samaa ainetta. Samoin tässä näyttelyssä olevat kuvat kiinnittyivät toisiinsa.

Lowlands on tässä näyttelyssä myös maa: Skotlannin pohjoiset rannikot muinaisine, yksinäisine pystykivineen ja kiviin kietoutuneine levineen on tapahtumapaikka, joka määrittelee mukaan valitut kuvat. Vanha meriballadi Lowlands (Sea Shanty) on yksi näistä kuvista ja antanut näyttelylle nimensä. Rannalle jääneen kokemus ja melankolia johdattavat mielentilaan, johon kuvat liittyvät.

Valitsin menetelmäkseni Photopolymerin sen dokumentaarisen luonteen vuoksi. Se vastaa valokuvaa, mutta tekoprosessissa kuvalle tapahtuu jotain ja se muuntuu. Tämän prosessin ja mustan painovärin ominaisuuksiin tuntuu kuuluvan kuvatun aiheen metafysiikan paljastaminen. Grafiikan teokset ovat syntyneet vuoden 2018 aikana ja animaation toteutuksesta vastaa animaatiotaiteilija Sonja Yrjölä.

 

Laura Miettinen(s.1968 Helsinki) on kuvataiteilija, joka käyttää taiteessaan grafiikan menetelmiä. Hän asuu ja työskentelee Turussa sekä opettaa taidegrafiikkaa Turun ammattikorkeakoulun Kuvataiteen koulutuksessa (ent. Turun Piirustuskoulu). Kuvataiteilijana hän on toiminut vuodesta 1995 ja osallistunut useisiin näyttelyihin koti -ja ulkomailla.

Näyttelyä on tukenut Turun Kaupungin Kulttuurilautakunta.