Jenni Yppärilä

19.10.–11.11.2018

Notes from outside

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 18.10. klo 18-20!
 

Jenni Yppärilä: Mini kaufhaus (Berliini), 2018, kolmiulotteinen maalaus, n. 50 x 45 x 16 cm

Työskentelen maalauksen ja veistotaiteen välimaastossa. Olen kuvannut suomalaista rakennettua ympäristöä kolmiulotteisen maalauksen muodossa vuodesta 2012 asti. ”Notes from outside” -näyttely laajentuu kuvaamaan Viipurin, New Yorkin ja Berliinin rakennuksia. Materiaalin teoksiini olen kerännyt residenssijaksoilla kyseisissä kaupungeissa vuosina 2016 ja 2017.

Teoksissa dokumentoin rakennettua ympäristöä ja ihmisille merkityksellisiä paikkoja. Kiinnostukseni lähtökohta rakennuksiin on ollut aina ensisijaisesti sosiologinen. Rakennukset ilmentävät elettyä historiaa ja nykyisyyttä, yhteiskunnan arvoja ja muutosta sekä yksilön sosiaalista ympäristöä. Rakennukset ovat minulle ihmisyyden symboleita hyvässä ja pahassa. Ympäristöstään irroitettuina ja vääristyneinä, rakennukset saavat inhimillisiä piirteitä. Ne muuttuvat ohikulun paikkojen kuvauksesta yhteiskunnan ja siellä elävän ihmisen muotokuviksi.

Jenni Yppärilä (s.1980, Oulainen) asuu ja työskentelee Tampereella. Hänen teoksiaan on nähty useissa yhteis- ja yksityisnäyttelyissä, viimeisimpinä Seinäjoen Taidehallissa ja Meno-Paluu kokoelmanäyttelyssä Kiasmassa. Tämä on hänen ensimmäinen näyttelynsä Turussa. Hänen teoksiaan on mm. Kiasman, Oulun Taidemuseon, Porin Taidemuseon ja Tampereen Taidemuseon kokoelmissa.

Kiitos:
Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti, Salmelan Taidekeskus ja Serlachius Museot.

www.jenniypparila.com
www.instagram.com/jenniypparila