Jenni Hämäläinen

19.6. – 13.7.2014

Rasti ruutuun

Å- kuvaEnsin on päässä pyörivät epätarkat ajatukset, joista ei millään ota tolkkua. Sitten ovat päivät työhuoneella jolloin työskentely tuntuu tapahtuvan sumussa vailla päämäärää. Jossain vaiheessa jotain tapahtuu, ja (mieli)kuva alkaa tarkentua.

Kerroksisuus, tasot, rakenteet, syy-yhteydet, suunnanmuutokset, rajapinta. Muistaminen, unohdus. Luovuttaminen – voitto. Kiivetä vuorelle jonka olemassaolosta ei ole varma. Kiivetä silti, vaihtoehtojen puuttuessa. Symmetria ja valheellinen tasapaino. Niiden horjuttaminen – tasapaino? Tutut symbolit, jänikset, jonkinlainen allegoria omasta sisäisestä elämästä. Oman sisäisen elämän kuvaus kaaviona.

Olen näyttelyä tehdessäni ihmetellyt sitä, millä tavoin mielentilaa ja ihmisen psyykkistä vointia arvioidaan ja mitataan. Tuntuu, että nykyisin kaikkea pitäisi voida mitata. Netissä ei voi välttyä kaiken maailman mittauksilta, testeiltä ja kaavioilta.

Olen seurannut muun muassa mielenterveyden hoitotahoja, ja asiakkaan tilan arvioimista siellä. Esimerkiksi vastaanotolle hakeutunutta ahdistunutta henkilöä voidaan pyytää täyttämään kaavake, jossa hänen tulee arvioida esim. ahdistuksensa määrää asteikolla 1-10. Näin saadaan nopea diagnoosi, johon on helppo määrätä lääke, ja asia on pois päiväjärjestyksestä. Mielestäni tämä on ihmisen ja hänen ulottuvuuksiensa typistämistä ja aliarvioimista.

Taide on minulle väline kysymysten esittämiseen ja vastausten etsimiseen. Kysymykset kiinnostavat minua enemmän. En löytänyt itselleni sopivaa kaavaketta, joten päätin tehdä oman. Se on tämä näyttely. Olenko vastannut kaikkiin kysymyksiini? Toivottavasti en.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin Huom! keskiviikkona 18.6.2014 klo 18-20!

Taiteilijatapaaminen pidetään sunnuntaina 13.7.2014 klo 15.