Vesa Aaltonen

19.8.–11.9.2016

Mielikuvia

Vesa Aaltonen: Metsämaisema (2015, Fotosec pigmenttivedos akryylille, 130 x 110 cm)

Vesa Aaltonen: Metsämaisema
(2015, Fotosec pigmenttivedos akryylille, 130 x 110 cm)

”Näyttelyni lähtökohtana on suomalainen maisema. Aiheeni liikkuvat todellisen ja kuvitellun välimaastossa etsien paikan toista todellisuutta, joka on piilossa katseilta. Käsittelen aihetta intuitioon luottaen eikä työskentelyni aina ole tarkoin ennalta suunniteltua, vaan tapahtuu spontaanisti kokeilujen kautta.

Maisema ja luonto luovat työlleni puitteet ja teokseni saavat usein impressionistisia piirteitä. Olen pyrkinyt etääntymään valokuvan liiasta realistisuudesta lähemmäs maiseman olemusta. Pikkutarkan dokumentoinnin sijaan käytän kameraa siveltimenä, jolloin kameraan taltioitu kuva ei välttämättä vastaa näköhavaintoa kohteesta ja yhdennäköisyys muuttuu toisarvoiseksi. Tämä antaa vapauden tulkinnalle.

Oleelliseksi työskentelyssäni on muodostunut havainnointi, maiseman tarkkailu ja muutosten seuraaminen. Tavoittelen kuviini taianomaista henkeä, jossa pääosassa on valo – se luo muodon ja saa aikaan halutun tunnelman. Ei ole vain yhtä oikeaa valoa ja ratkaiseva hetki löytyy usein yllättäen. Auringon valo saa metsän vihreän hehkumaan, mutta valo ei koskaan pysähdy. Se viipyy vain hetken ja jatkaa taas kulkuaan. Valo ei odota kuvaajaansa, on oltava nopea.

Toisin kuin silmä, kamera ei valikoi ja usein kuvan yksityiskohtien runsaus on enemmän kuin visuaalinen muistimme pystyy tallentamaan. Muisti on valikoiva; muistoissa fyysinen paikka menettää merkitystään, yksityiskohdat häviävät ja jäljelle jää oleellisin: valo, muoto ja mielikuva maisemasta.”

Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 18.8. klo 18–22. Tervetuloa! Taiteilija on tavattavissa gallerialla myös Kulkulupa-tapahtuman aikana la 3.9. ja su 4.9. klo 12–16.

ARTIST STATEMENT
Kipinä työhöni syntyy ajan kulusta. Olen kiinnostunut paikoista, joissa ihmisen läsnäolon voi tuntea. Etsin symbolisia merkityksiä ympäröivästä maailmasta. Usein lähtökohdat työlleni löytyvät kulttuurimaisemasta, taidehistoriasta ja arkkitehtuurista – paikoista tai asioista, joilla on vuosisadoista toiseen ollut syvä ja pysyvä vaikutus ihmiseen. Kuvauskohteet löytyvät usein luonnostaan, alustava ideointi kasvattaa ruokahalua ja määrittelee tulevan työn suuntaa. Tekeminen ja kokeilu on edellytys luovalle työlleni. Ensivaikutelma on tärkeää. Merkittävänä tekijänä voivat toimia tapahtumat menneisyydessä tai vaikka paikan historia. Joskus pelkästään valo, väri, muoto, vanha esine tai luonnon yksityiskohdat riittävät herättämään mielenkiintoni.
Työskentelyni vaihtelee abstraktista maisemasta arkkitehtoonisen tarkkaan yksityiskohdat toistavaan esitystapaan. Kokeilen mielelläni erilaisia tapoja, enkä halua lokeroitua. Teokseni näyttävät usein ulkoisesti viimeistellyiltä ja kauniilta, vaikka ympäröivän maailman kohtaaminen saakin minut mietteliääksi. Kerta toisensa jälkeen olen kasvotusten oman ihmisyyteni kanssa ja joudun kyseenalaistamaan taiteellisen työni merkityksen. Tärkeää on olla valpas, pohtia onnea ja menestystä, menetystä, pelkoa ja pettymystä, tulevaisuuden toivoa ja elämää itseään. Oleellista on havainnoida ympäristöään, katsoa välillä taakse ja mennä eteenpäin.