Jaakko Pesonen, mukana Sampo Marjomaa

21.9.–14.10.2018

Ihmiseläin

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 20.9. klo 18-20!
Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 14.10. klo 14-16.

 

Jaakko Pesonen ja Sampo Marjomaa: videostill teoksesta Sopiva morsian, 2018, videoinstallaatio

Ihmiseläin-näyttely puhuu lajienvälisestä aistillisuudesta, miten käsittelemme rakkautta ja kuolemaa yli kieli- ja käsiterajojen aikana, jolloin ihmisen ja koneen suhde valtaa maailmaamme.

Sopiva morsian -videoinstallaatio (2018) on Jaakko Pesosen ja Sampo Marjomaan yhteisteos. Installaatio on dialogi Nikola Teslan (1856–1943) ja fiktiivisen mediapersoonan välillä. Tesla oli amerikanserbialainen fyysikko, keksijä ja futuristi. Eksentrisellä nerolla oli valtavirrasta poikkeava kokonaiskäsitys universumista ja elämästä. Elämänsä ehtoopuolella Tesla asui eri hotelleissa New Yorkissa. Hän syötti puluja hotellihuoneestaan, hoiti haavoittuneet linnut kuntoon ja rakastui erääseen puluun.

”Olen syöttänyt tuhansia puluja vuosikausia. Mutta oli yksi, kaunis puhtaan valkoinen lintu jolla oli vaalean harmaata siivissä, joka oli erilainen. Lintu oli naaraspuolinen. Jos vain toivoin ja kutsuin häntä, hän lensi luokseni. Rakastin sitä pulua kuin mies rakastaa naista ja hän rakasti minua. Niin kauan kuin minulla oli hänet, elämälläni oli tarkoitus.” (Nikola Tesla)

Teoksessa mediapersoona pohtii ja kyselee onko Teslan ajatukset universumista ja rakkaudesta ajankohtaisia. Ihmisen ja koneen suhde on muuttanut miten näemme itsemme ja muut. Onko tämä suhde myös muuttanut rakkauden olemusta?

Jaakko Pesosen videoinstallaatio Viivat kämmenistäni on pyyhitty pois (2017) on reaktio parhaan ystävän kuolemaan. Teos on yritys käsitellä muistoja, menetystä ja sitä, mitä ei ikinä kerennyt ystävyydessä kokea. Mitä tapahtuu rakkaudelle kun toinen lakkaa olemasta.

 

Jaakko Pesonen (s. 1966) on taiteilija ja arkkitehti. Häntä kiinnostaa taiteessaan tilan ja liikkuvan kuvan yhdistäminen sekä yhteistyö muiden taiteen- ja tieteen tekijöiden kanssa. Töissään hän tutkii ihmisen ja koneen suhdetta, luokittelua sekä kommunikoinnin vaikeutta. Pesosella on meneillään neljän vuoden Homo homo sapiense -hanke jossa hän yhteistyössä filosofi Kai Alhasen kanssa luo vaihtoehtoisen maailmanhistorian ja nykyhetken homoseksuaalisella perusolettamuksella.
(jaakkopesonen.com)

Sampo Marjomaa (s. 1976) on suomalainen televisiokasvo, viihteentekijä ja Turun taideakatemian käynyt ohjaaja. Marjomaa on Hauskat kotivideot -ohjelman juontaja ja käsikirjoittaja. Häntä kiinnostaa rikkoa konventionaalisia rajoja taiteessa.