Minnamaria Nurmi

23.5.–15.6.2014

Piirustuksia

kuvat_minnamaria-3

Huomioi minut, 21,0 cm × 29,7 cm, puuvärit paperille, 2014

Eräänä päivänä huomasin olevani paikassa jonka tunsin omakseni. Ymmärsin tekeväni ja ajattelevani asioita eri tavalla kuin ennen, kaikki tuntui oikealta ja merkittävältä. Peilistä katsoivat samat kasvot, mutta jokin oli muuttunut.

Löysin toisen ihmisen, joka tuntui täysin erilaiselta kuin kukaan muu koskaan ennen. Ulkona paistoi aurinko, joka kristallin läpi paistaessaan hajosi väreiksi. Valon osuessa minuun tunsin sen lämmön, sekä kaikki kristallista taittuneet värit.

Oli kuitenkin myös päiviä, jolloin aurinko ei paistanut. Silloin ei ollut valoa eikä värispektriä, vain harmautta. Niinä päivinä harhailin hämärässä epäillen kaikkea mitä olin saavuttanut, peläten kaiken katoavan.

Todellisuus on jotain näiden ääripäiden väliltä. Inspiroivinta itselleni on tarttua hetkiin jolloin tunnelataus on suurimmillaan, oli kyse sitten positiivisista tai negatiivisista tunteista. Näyttelyn teokset muodostavat tarinan vuodesta elämässäni jolloin löysin ja muistin itseni, niin yksilönä kuin kuvataiteilijana.

Minnamaria Nurmi (s. 1984) on Turun Taideakatemiasta 2010 valmistunut kuvataiteilija. Hänen piirustuksensa ovat omaelämänkerrallisia: välittömiä kommentteja ja ajatuksia elämästä ja sen herättämistä tunteista. Viimeaikaisia teemoja ovat olleet itsetutkiskelu, ihmissuhteet, seksuaalisuus, rakkaus, sekä onnellisuus ja sen määritelmät. Näyttelyn valmistumista on tukenut Taiteen edistämiskeskuksen Varsinais-Suomen taidetoimikunta.

Nurmi valittiin Turun Taiteilijaseuran vuoden 2013 taiteilijaksi. Valinnan tekivät vuoden 2013 vuosinäyttelyn juryttäjät nykytaiteen tutkija Katve-Kaisa Kontturi ja kuvataiteilija Susana Nevado. Juryn lausunto Nurmen teoksista:

Vuoden taiteilija Minnamaria Nurmen piirustuksissa tunneilmaisu, kuvituksen, sarjakuvan ja surrealisminkin perinne sekä poikkeuksellinen tekninen taituruus, vahva, varma viiva ja heleät värit, yhdistyvät vetoavaksi kokonaisuudeksi. Nurmen taide on ajankohtaisia ja yhteiskunnallisesti kantaaottavaa. Poliittisuus ei kuitenkaan ole osoittelevaa vaan tasapainossa mielikuvituksellisen ja taidokkaan ilmaisun kanssa.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 22.5.2014 klo 18-20!

Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 1.6. klo 15!

Kuvia avajaisista 22.5.2014:

IMG_4431IMG_4428IMG_4424
IMG_4421