Jarkko Rantanen

24.8.–16.9.2018

Vuori

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin to 23.8. klo 18-20!
Taiteilijatapaaminen lauantaina 8.9. ja sunnuntaina 9.9. klo 14-16.
 

Jarkko Rantanen: yksityiskohta teoksesta Vuori, 2018, öljy alumiinille, á 41,5 x 60 cm

Näyttely Galleria Å:ssa muodostuu mosaiikkimaisista vuoristomaisemista. Alumiinille maalatuissa teoksissa korostuu vuoren vaihteleva olemus ja toisaalta samanlaisina toistuvat muodot, pinnan yksityiskohtien runsaus ja mittakaavan hahmottamisen hankaluus. Olen pilkkonut vuoren osiin sen massiivisuutta ymmärtääkseni, ja nämä palaset muodostavat yhdessä isomman kokonaisuuden. Maalausten vuori on voimakas ja räikeä, mutta myös harmoninen ja etäinen.

Vuoriin liitetty symboliikka on vahvaa. Ne koetaan rauhoittumisen ja pyhyyden paikkoina. Vuori on myös vallan symboli, jonka huipulta näkee kaikkialle jumalan tavoin. Usein vuoret esitetään postikorttimaiseman kaltaisena kliseenä. Sen lisäksi käsittelen maalauksissani myös vuoristossa läsnä olevaa eristäytyneisyyden tunnetta.

Itselleni vuoriston kokeminen on jokaisella kerralla ollut monipuolinen, ihmetystä aiheuttava kokemus. Vuoristossa voi tuntea olevansa arkisen yläpuolella, mutta silti hyvin haavoittuvaisena oman harkintakykynsä varassa.

Taiteellinen työskentely tapahtuu työhuoneellani Turussa. Maalaan nopeasti, koska alumiini on silloin parhaimmillaan. Maalaan paljon sormillani ja nautin öljyvärin levittämisestä alumiinille. Se tuo hyvin esiin öljyvärien ominaisuudet ohuissa läpikuultavissa värikerroksissa.

Viimeaikaisessa työskentelyssään Jarkko Rantanen on maalannut maisema-aiheisia töitä alumiinille. Rantanen on pitänyt useita yksityisnäyttelyjä ympäri Suomea. Edelliset yksityisnäyttelyt ovat olleet Porissa, Tampereella ja Lahdessa. Lisäksi hän on osallistunut kuratoituihin yhteisnäyttelyihin esimerkiksi Sysmässä, Pieksämäellä ja Heinävedellä. Hänen töitään on valtion taidekokoelmien lisäksi Salon taidemuseon kokoelmassa, Turun T-sairaalassa ja useissa yksityiskokoelmissa. Rantasen seuraava yksityisnäyttely on Helsingissä TM-Galleriassa tammikuussa 2019.