Mikko Sakala

25.8.–17.9.2017

Läsnäolo – Maalaus – Valokuva
Valokuvia ja videoteos

Mikko Sakala: Ennen aamua

Ihmisen läsnäolo on lähtökohtana näyttelyssä oleville Sakalan teoksille. Hän ei maalaa kuvaa ihmisestä, vaan ihmistä. Eri tavoin ja erilaisilla materiaaleilla maalaten ja värjäten maalaustapahtumassa syntyy kokonaisuus, jonka valokuvaaja Manja Riihelä kuvaa. Kun maalaus ja värit rikkovat todellisuuden muotoja ja tilaa, ne rakentavat samalla kuviin uusia merkityksiä. Se mille ei ole sanoja tulee näkyväksi ja saa muodon.

Videoteos Dustmoonwater on yhdistelmä maalausta, performanssia ja musiikkia. Tarina matkasta muistoihin. Valosta ja pimeydestä. Kestoltaan teos on 16 minuuttia.

Teoksen suunnittelu ja toteutus: Mikko Sakala
Sävellys: Tomi Pekkola
Tanssija: Neil Owens
Muusikot: Tomi Pekkola, sähkökitara, Sirkku Mantere, alttoviulu, Johannes Raikas, kontrabasso

Mikko Sakala (s. 1961 Sippola) on opiskellut Suomen Taideakatemian Koulussa 1980–84. Sakala on taidemaalari, joka lähestyy tuotannossaan maalaustaidetta eri tavoin ja eri suunnista. Suuret öljyvärimaalaukset sisältävät usein kolmiuloitteisia elenttejä, tai maalaukset rakentuvat videoteoksen tai valokuvan muotoon. Sakala asuu ja työskentelee Kouvolassa.

Manja Riihelä (s. 1963, Joensuu) on valmistunut valokuvaajaksi Lahden Muotoiluinstituutista 1987. Hän on opettanut Kouvolan alueella valokuvausta ja kuvataideaineita vuodesta 1993. Tällä hetkellä hän on valokuvauksen tuntiopettajana Kymenlaakson Opistossa, Inkeroisissa. Hän on osallistunut yhteisnäyttelyihin ja pitänyt yksityisnäyttelyitä. Tuotantoon kuuluu videoteoksia, valokuvasarjoja, tilateoksia, piirustuksia ja maalauksia.

Tomi Pekkola on haminalainen nykysäveltäjä ja sähkökitaristi. Opiskeli musiikkitiedettä Jyväskylän yliopistossa 2001–2006 ja Helsingin yliopistossa 2006–2010 ja sävellystä Eero Kestin johdolla Kotkassa 2006–2009. Pekkola soittaa tyylikirjoltaan laidasta laitaan olevissa kokoonpanoissa, sekä toimii improvisoivana artistina ja toimii Haminassa musiikin iltaopetuskurssien opettajana. Säveltäjänä Pekkolan tyyli on akateemisen avantgarden ulkopuolista ”outsider-musiikkia” joka pyrkii pitämään rehellisen suhteen ympäröivään maailmaan ja oman aikamme ilmiöihin.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 24.8.2017 klo 18–20!

Taiteilijatapaaminen järjestetään lauantaina 2.9.2017 klo 14–15. Taiteilijatapaaminen on osa Kulkulupa-tapahtumaa. Lue lisää tapahtumasta täällä.

Taiteilijan kotisivut