Ville Laaksonen

26.04. – 19.05.2013

ELÄVÄ TAIDE -trilogia: LIVE / LIFE / BELIEF

Tervetuloa avajaisiin Galleria Å:lle torstaina 25.4. klo 18-20!

Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 5.5. klo 15:00.

Nature Morte - Screaming Tree 2013 öljy ja akryyli kankaalle 200 x 220

Nature Morte – Screaming Tree
2013
öljy ja akryyli kankaalle 200 x 220

LIVE: ”to be, to have life; to experience,” also ”to supply oneself with food, to pass life (in some condition), to remain, to persist, persevere, continue”. Another meaning: ”to make a residence, dwell”.

LIFE: ”existence, lifetime, way of life, condition of being a living thing, opposite of death,” Much of the modern range of meanings was present in Old English. Meaning ”art which distinguishes living from non-living matter”, sense of ”vitality, energy” extended to ”term of duration (of inanimate objects).”

BELIEF used to mean ”trust in God,” while faith meant ”loyalty to a person based promise or duty” (a sense preserved in keep one’s faith, in good (or bad) and in common usage of faithful (or faithless), which contain no notion of divinity). But faith, as cognate of Latin fides, took on the religious sense and belief became limited to ”mental acceptance of something as truth,” from the religious use in the sense of ”truth as a matter of religious doctrine”.

Taiteilija luo elämän (life). Ja tällä tarkoitan, että jokainen teos, jonka taiteilija suoltaa ulos sielunsa syövereistä on potentiaalisesti ja ensisijaisesti elävä (live). Valmistuessaan taideteos syntyy ja alkaa elää. Sanoillani voisi helposti ymmärtää tarkoitettavan, että teoksella on jokin sosiaalinen merkitys tai arvo, joka rakentuu teoksen matkan ympärille, esimerkiksi museosta tai kokoelmasta toiseen, ikään kuin taideteoksen merkitys syntyisi osana sen “menestystä”. Mutta! Kun sanon elää, niin tarkoitan myös mitä sanon. Se on oikeasti elävä, hengittävä ja vuorovaikuttava eliö, jolla on sielu! Ymmärrän hyvin, että tämä on kovin vaikeaa todistaa tieteellisesti, mutta miten muutoin voisin kuvata sitä syvää henkilökohtaista totuuden kokemusta (belief), joka “suurissa taidekokemuksissa” kertoo enemmän kuin ympäristö tai ihmiset voivat koskaan kertoa?

Vaikka koin saaneeni tunnustusta työskentelystäni, halusin haastaa itseni: altistaa taiteen muutokselle. Pystyn uudistumaan ja niin olen tehnyt taidetta tähänkin päivään saakka. Yksikään työ ei lähtökohtaisesti toista mitään: se syntyy tyhjyyteen, todisteena elämästä taiteessa. Vuoden 2012 kesästä alkaen minua on kiehtonut improvisaatio maalauksellisessa ja veistoksellisessa ilmaisussa. Tutkin tätä kuvataiteessa mielestäni aliarvostettua (ja itsestään selvänä pidettyä) työskentelyn tapaa mahdollisuutena vapautua taiteen tekemisen totutuista tavoista ja kaavoista. Halussani kaataa improvisaation ja taiteen raja-aidat, löysin erityisen kokemuksen elinvoimaisuudesta. Jäykän ja laskelmoidun estetiikka tuntui mielessäni tukkoiselta.

En halua päätyä toistamaan itseäni – Se olisi kuin taiteen kuolema!

Ville Laaksonen (s.1978) on turkulainen kuvataiteilija, kuraattori ja kriitikko. Suomen Kuvataidejärjestöjen liitto (SKjL) valitsi Laaksosen näyttelystipendiaatiksi 2012, mihin liittyen hän järjesti yksityisnäyttelyn Kolmas Silmä Varkauden Taidemuseossa. Samanaikaisesti SKjL:n stipendinäyttelyn kanssa Laaksonen piti kutsunäyttelyn Neljäs ulottuvuus Taidekappelissa, Turussa. Hän on toiminut aktiivisena taidemaalariliitossa ja on Helsingin taiteilijaseuran, Turun taiteilijaseuran, sekä taiteilijaseura Arte ryn jäsen. Laaksonen työskentelee kuraattorina järjestäen teemallisia näyttelyitä ja hänelle on myönnetty mm. Paulon Säätiön kuraattoriapuraha vuodelle 2012. Hän on myös Suomen Kuraattorien Yhdistys (SKY ry) hallituksen jäsen Laaksosen teoksia on ollut esillä lukuisissa yksityis-, ryhmä- ja museonäyttelyissä.

Laaksosen työskentelyn sydän on kaunotaiteellisessa traditiossa, maalaamisen laajentuessa veistoksen ja installaation suuntaan, psykologisen kuvan liitossa henkiseen yhteyteen. Esittävyys on mukana psykedeelisellä tasolla, jättäen tulkinnan katsojalle. Tuloksena esittävä ja abstrakti risteytyvät: sisäisen kokemus sulautuu havaintoon ulkoisesta, rakenne hajoaa ja muoto syntyy uudelleen.

Kevään 2013 aikana Laaksonen järjestää kolme yksityisnäyttelyä, muodostaen Elävä Taide -trilogian, joka esittelee improvisaation uudet standardit. Näyttelyt pidetään kolmen taiteilijaseuran gallerioissa: Lapin taiteilijaseuran Galleria Napan Studio Mustanapassa, Rovaniemellä, 30.3. – 22.4 (LIFE), Vaasan taiteilijaseuran Black Wall Galleriassa, Vaasassa, 4.4. – 28.4 (LIVE), sekä Turun Taiteilijaseuran Galleria Å:ssa, Turussa, 26.4. – 19.5 (BELIEF).

HUOM! Galleria kiinni vapun takia 1.5. sekä helatorstaina 9.5.