Heta Laitakari

27.5.–19.6.2016

Veden muisti

Heta Laitakari: Kuvan teos on sarjasta Pyhät vedet 1/7, pronssi, lasi, puu ja valo, halk. 20 cm, kork. 17 cm, 2016

Heta Laitakari: Kuvan teos on sarjasta Pyhät vedet 1/7, pronssi, lasi, puu ja valo, halk. 20 cm, kork. 17 cm, 2016

”Ihmisen suhde luontoon on kompleksinen. Tämä rajapinta on teosteni ydin. Uusimmissa töissäni pääteemana on veden omistaminen. Vesi on pyhää ja kuvaan sitä valon keinoin; pyhistä valolammista nousee orgaanisia, pronssista tehtyjä kasvimaisia muotoja. Myös pesämäiset elementit, erilaiset siementen ja siemenkotien kaltaiset muodot toistuvat töissäni. Siemen edustaa minulle viisautta ja muistia.

Valoveistokseni ovat tekniikoiden hybridi, silti rauhallinen ja meditatiivinen lopputulos on minulle aina tärkeä. Olen käyttänyt puuta veistosteni runkomateriaalina ja paperia valokupujen materiaalina, pronssi on tullut mukaan hiljattain. Uusin sarja Pyhät vedet on valmistunut 2016. Uusimmissa töissäni symbolinen vesi tuo elämän pronssista valetuille elementeille.”

Lainaus taidehistorioitsija Tomi Moision lausunnosta koskien työtäni

”Laitakarin valoveistokset loihtivat hartaan ja harmonisen tunnelman. Usein viitataan siihen, kuinka metsä on suomalaiselle pyhä paikka. Laitakarin veistokset tarjoavat katsojalle pienen pyhätön, rauhoittavan tilan pohtia ihmisen kaksijakoista suhdetta luontoon. Ihminen on riippuvainen luonnosta, mutta toisaalta käyttää sitä myös häikäilemättä hyväkseen. Taiteilija on korostanut, kuinka hänen teoksissaan on kuitenkin aina kyse toivosta. Puu materiaalina elollistuu ajattelevaksi subjektiksi Laitakarin hyppysissä: ”Valokuvut piirroksineen ovat eräänlaisia ajatuskuplia puiden muistoista ja toiveita tulevasta. Valokupujen mallin olen poiminut kasvien siemenistä ja siemenkodista.” Siemenet edustavat taiteilijalle tietoa ja voimaa. Ilman niitä ekosysteemimme tuhoutuisi.” -Tomi Moisio (FM, taidehistorioitsija)

Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 26.5.2016 klo 18-20. Tervetuloa!

Heta Laitakarin nettisivut