Laura Lilja

28.3. – 19.4.2014

Kukkaverhot ja ruusutapetti

En kertonut asiasta silloin kenellekään, en uskaltanut tai kehdannut.
Häpeä oli suuri, ihan kuin syy olisi ollut minun.[1]

Vuoden 2012 kansallisen rikosuhritutkimuksen mukaan parisuhteessa olevista naisista kymmenen prosenttia ja miehistä kuusi prosenttia on joskus elämänsä aikana kokenut fyysistä väkivaltaa nykyisen parisuhdekumppaninsa taholta. Yleisemmiksi syiksi väkivaltaisille tilanteille nähdään mustasukkaisuus, halu nöyryyttää toista osapuolta, riidat raha-asioista ja ostoksista sekä tekijän aggressiivinen humalatila.

Perhe- ja lähisuhdeväkivalta on kaikkien ikä-, koulutus- ja sosiaaliryhmien ongelma. Parisuhteen ohella väkivaltaa koetaan myös muiden perheenjäsenten kesken – esimerkiksi neljännes poliisin tietoon tulevista perheväkivaltarikoksista kohdistuu lapsiin.

Tekijöiden ohella myös kokijat pyrkivät usein salaamaan väkivallanteot. Vain alle 10 prosentista tapauksista ilmoitetaan poliisille. Kuten väkivallasta kertomiseen, myös avun hakemiseen liittyy häpeää ja pelkoja mm. uskottavuudesta, huonosta kumppanuudesta ja vanhemmuudesta, taloudellisesta selviytymisestä sekä lasten menettämisestä. Pitkään jatkunut väkivalta aiheuttaa lamaantumista ja riippuvuutta, lähteminen voi tuntua mahdottomalta eikä väkivalta edes välttämättä lopu suhteen päättymiseen.

Kukkaverhot ja ruusutapetti -installaatiossa käytetyt ruusudiagrammit pohjautuvat poliisin rikoksista keräämiin tilastotietoihin vuosilta 1999-2012, Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen kansalliseen rikosuhritutkimukseen vuodelta 2012 sekä naisuhritutkimuksiin vuosilta 2005 ja 1997. Installaatio koostuu vain muutamasta konkreettisesta elementistä – näyttelyn pääosassa ovat tunteet, tunnelma ja hitaasti muuttuvat varjot.

Valtion kuvataidetoimikunta sekä Satakunnan taidetoimikunta ovat tukeneet näyttelyn toteuttamista.

 Apua, tietoa ja tukea perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan: www.turvakoti.net


[1]Lainaus nimettömän Nettiturvakodin kävijän selviytymistarinasta, www.turvakoti.net

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 27.3.2014 klo 18-20!
Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 13.4. klo 15!

HUOM! Galleria suljettu pitkäperjantaina 18.4. sekä pääsiäispäivänä 20.4.2014.