Anu Tuomi

3.1. – 26.1.2014

Näkymä

Anu Tuomi: yksityiskohta teoksesta Vehreys I, 2013, kaseiinitempera kankaalle

Anu Tuomi: yksityiskohta teoksesta Vehreys I, 2013, kaseiinitempera kankaalle

NÄKYMÄ-maalausten lähtökohtana on pörssitilastojen käyrät. Pari vuotta sitten kiinnostuin sanomalehden taloussivun kulmassa pienestä viivapiirroksesta, joka muistutti jäävuorimaisemaa. Aloin päivittäin seuraamaan viivojen hidasta hivuttautumista ylös ja alas. Kuvioon heijastui päivän muut uutiset: perhetragediat, katastrofit, mellakat, isommat ja pienemmät onnettomuudet. Hauduttelun ja luonnostelun jälkeen nämä näkymät muotoutuivat maalauksiksi syksyllä 2013.

Nousut, duurit, huipputulokset, pohjalukemat, mollit, hiipumiset, alamaat ja nousukiidot saivat värityksensä Kreikan saaristosta, Jäämereltä sekä kotipihan vuoden aikojen ja vehreyden muutoksista. Maalaukset on valmistettu niillä materiaaleilla, mitä työhuoneen varastoon on vuosikymmenien aikana kertynyt: väripigmenteillä kaseiinitempera- ja liimaväritekniikoilla käyttämättömiin ikkunakehyksiin pingotetuille maalauskankaille ja kirjahyllyjen levyille.

Taidemaalari Anu Tuomen teoksia on ollut esillä vuodesta 1973, viimeksi muun muassa yksityisnäyttelyssä vuonna 2010 ja Tekstiilitaiteen triennaalissa 2012–2013 Turussa, Oulussa ja Joensuussa. Tammikuussa 2014 NÄKYMÄ-näyttelyn toinen kokoelma on esillä Tampereella Galleria Rongassa. Tuomi on toiminut myös Turun Piirustuskoulun maalauksen ja kuvallisen ilmaisun opettajana sekä Turun ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutuspäällikkönä ja yliopettajana. Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 2.1.2014 klo 18–20. Taiteilijatapaaminen on sunnuntaina 12.1.2014 klo 15. Tervetuloa!