Merja Aletta Ranttila

30.1.–22.2.2015

saa NÄHÄ

Lappilainen kuvataiteilija Merja Aletta Ranttila sulautuu Inariin, pohjoisen karuun maisemaan ikäänkuin hän olisi erottamaton osa seudun mystistä energiaa ja taianomaista menneisyyttä.

Shamanistista ekspressionimia, joissa pahuuden pelottavat pirut ovat taistossa hyvyyden enkeleiden kanssa olivat lestadiolaisesta, tuomitsevasta ja ahdistavasta kasvatuksesta irtaantumisen ”huutoja” hänen alkutuotannossaan.

Oman elämänsä ristiriitojen lisäksi hän on ottanut kantaa maailman tapahtumiin; sotiin, luonnon katastrofeihin, inhimilliseen kärsimykseen ja hätään.

Kuvista löytyy pimeän alkukauden 1980-luvun jälkeen vuosien myötä valoakin lupauksesta uuteen ja parempaan edessäpäin, ”lapsellinen” unelma täydellisestä hyvästä.

Kun katsoo hänen taiteellista tuotantoaan, voi nähdä, että sen lähtökohta on saamelaisessa kulttuurissa, vaikka taiteilija on luovaa työtä tehdessään periaatteessa sama kaikkialla maailmassa.

Tekeminen on terapeuttista, kokonaisvaltaista ja se on elämäntapa.

Tässä näyttelyssä Merja Aletta Ranttilalla on esillä pääasiassa vuosina 2011–2015 toteutettuja tunnelatauksia installaatioina ja sekatekniikkakuvasarjoina sekä jo tuttuja linovedoksia vuosikymmenten varrelta aina viime vuoteen saakka.

Teokset vasemmalla "Omaan-kuva" (100x100 cm) ja "Omassa-kuva" (100x100 cm). Oikealla "saa NÄHÄ" (100x100 cm) ja ylimpänä "saa NÄHÄ" (40x40 cm).

Teokset vasemmalla ”Omaan-kuva” (100×100 cm) ja ”Omassa-kuva” (100×100 cm). Oikealla ”saa NÄHÄ” (100×100 cm) ja ylimpänä ”saa NÄHÄ” (40×40 cm).

Merja Aletta Ranttila: AJATTOMUUS - AIKA - IÄISYYS - / LOPUTTOMUUS. Tilateos.

Merja Aletta Ranttila: AJATTOMUUS – AIKA – IÄISYYS – / LOPUTTOMUUS. Tilateos.