Hertta Kiiski

31.1. – 23.2.2014

Mnemosyne

Paratiisilinnut, HD-video, 00:02:15, 2014

Paratiisilinnut, HD-video, 00:02:15, 2014

Mnemosyne on kreikkalaisessa mytologiassa muistin jumalatar. Kun Mnemosyne ja Zeus olivat viettäneet yhdeksän peräkkäistä yötä yhdessä, syntyivät taiteen yhdeksän muusaa. Heistä yksikään ei ollut omistautunut kuvataiteelle.

Aby Warburg (1866 – 1929), saksalainen taidehistorioitsija ja kulttuuriteoreetikko, kokosi Mnemosyne Atlasta, pelkästään kuvista koostuvaa taidehistoriaa. Ennen kuolemaansa hän ehti kerätä tuhat eri kuvaa kirjoista, lehdistä ja postikorteista, joita hän lajitteli teemoihin kuten Muistin koordinaatit, Antiikin uudelleentuleminen ja Tradition keinot.

Hertta Kiiskin Mnemosyne lähtee liikkeelle näistä samoista teemoista. Näyttely koostuu valokuvista, esineinstallaatioista ja liikkuvasta kuvasta. Teoksissa yhdistyy valokuvallinen ja veistoksellinen ajattelu. Gallerian yläkerran valokuvissa kuvaajan katse materialisoituu asetelmiksi, joissa eri aikatasot yhdistyvät. Tilaa hallitsee seinää vasten nostettu sohva. Alakerran valtaa installaatio, näyttelyn alitajunta. Luvassa on antiikin veistoksia ja jumppapalloja, kasveja ja kiiltäviä legginssejä.

Hertta Kiiski on kuvataiteilija, joka työskentelee pääasiassa käyttäen kameraa ja tilaa välineenään. Hänen taiteellisessa tuotannossaan on kyse muodon tutkimisesta yhdistettynä henkilökohtaisen elämän aineksiin. Siinä on keskeistä fiktion ja faktan sekoittuminen, värit, sommittelu ja taidehistorialliset viitteet. Hertta Kiiskillä on ollut useita yksityisnäyttelyitä ja hän osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla, viime vuonna mm. Valokuvataiteen museossa, Lahden taidemuseossa, Istanbulin Pera-museossa sekä Helsingin Fafassa ja Huudossa. Turussa hänen teoksiaan on ollut laajasti esillä viimeksi 2012 Turun taidemuseon Studiossa. Hän on valmistunut valokuvaopinnoista Turun Taideakatemiasta vuonna 2012 ja suorittaa parhaillaan maisterintutkintoa Kuvataideakatemian tila-aikataiteen osastolla.

Näyttelyn avajaiset pidetään torstaina 30.1.2014 klo 18-20. Taiteilijatapaaminen järjestetään sunnuntaina 9.2.2014 klo 15. Tervetuloa!