Johanna Lonka

04. – 27.01.2013

Suo ja Väristä.

Kuvaelmia keinokarvan kääntöpuolelta, sulkien välistä ja väriseviltä pikkutunneilta.

Talviturkin vaihtuminen perustuu valon määrän vaihteluun. Voidaan pohtia miten nopeasti evoluutio ehtii mukaan, kun talviväritys alkaa ajoittua väärään ajankohtaan – muuttuuko suojaväri oikotieksi ravintoketjun osaksi päätymisessä vai alkavatko värit kenties luoda uusia cityeläinilmiöitä.
Tarvitseeko linnun pohtia, onko se lintu vai kala, sen paremmin kuin kalankaan.
Selviytymistä sen sijaan tarvitsevat kaikki lajit.

Suon laidalla soidinmeno muuttuu sähköistetyksi, kun virtapiirejä avataan ja suljetaan, muokatuista elinpiireistä syntyneet hybridit luovat uusia lajeja.
Ihmislajin toiminnasta aiheutuneet jalosteet tosin eivät aina käyttäydy toivotulla tavalla; vasta tällöin ne saavat osakseen laajempaa huomiota.
Söpöksi koettuun lajiin voidaan myös ihastua niin palavasti, että sen kohtaloksi koituu rakkauden osoituksena sukupuutto.
Silloin kun luonto on osa hyötyä, kokonaisuus osa ihmistä ja lelut alkavat muistuttaa luonnosta luonnostamme – jotakin on saattanut mennä hiukan pieleen matkan varrella.

Johanna Lonka (s.1975) on tamperelainen kuvataiteilija, joka työskentelee sekateknikkona installaatioiden, videon, piirustuksen, tekstin ja äänen parissa. Kangasveistoksiaan hän on esittänyt näyttelyissä vuodesta 2005, yhdistettynä muun muassa taustamaalauksiin ja äänimaisemiin. Teosmateriaalia töihin löytyy niin roskiksista, risusavotoista kuin joulukoristekopastakin. Vapaa-aikanaan Lonka kiertelee villeissä ja muokatuissa ympäristöissä lajeja ja niiden muodostelmia ihmetellen. Suo ja Väristä. on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä Turussa. Taiteilijan kotisivut

Näyttelyn avajaiset Galleria Å:ssa torstaina 3.1.2013 klo 18-20. Tervetuloa!