Aura Saarikoski

5.–28.2.2016

Harmaatutkimuksia

Aura Saarikoski: still-kuva videoteoksesta, 2016

Aura Saarikoski: still-kuva videoteoksesta, 2016

Harmaatutkimuksia on Aura Saarikosken esseemäinen näyttely. Esillä on valokuvia, monologi ja tähän näyttelyyn valmistunut videoteos. Teoksia kokonaisuudesta Harmaatutkimuksia on ollut esillä mm. Mäntän Kuvataideviikoilla 2014, Pariisissa Suomen kulttuuri-instituutissa 2015 ja yksityisnäyttelyssä Hippolyte Studiossa, Helsingissä 2015.

Asuin kotikaupunkini suurimmalla saarella sumuisten aamujen alkaessa lisääntyä. Seisoin rannalla ja yritin nähdä merelle. Tiheyttä luotaavat sumutorvet kertoivat, etten ole ainoa eksynyt. Onko sumulla tihein piste ja jos on, voinko saavuttaa sen? Onko se aina jo menneessä, siirtynyt toisaalle?

Vuonna 1961 taltioiduissa valokuvissa Yves Klein kävelee kohti tyhjyyttä ja sieltä takaisin. Missä kohtaa on tyhjyys, jos ilma täyttää kaikki välit? Toistan teon ja kävelen kohti sumun tiheintä kohtaa ja sieltä takaisin. Lopulta epäilen sumun olevan itse aiheutettu.

Ajattelen mahdottoman yrityksen toiveena tavoittaa tyhjän tilalle merkityksiä, vertauksena taiteilijan työhön ja itsensä etsimiseen. Sumun tihein piste on toive merkitysten tiivistymästä. Sumu piilottaa ja suojaa ja siihen voi eksyä. Toisaalta sumussa on tilaa uskallukselle, rohkeutta luottaa intuitioon.

Harmaakortti viittaa valokuvaajan työvälineenä kuvan sävyjen hallintaan ja tallennetun jälkikontrolliin. Sumun tiheydessä vertaan harmaakortin harmaata harmaaseen maisemaan paljastaakseni todellisuuden värit.

Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 4.2.2016 klo 18-20. Tervetuloa!