Sanna Halme

5.–28.2.2016

Pienelämiä

Sanna Halme: Vanhat murheet, 2014, muste paperille, 24 x 32 cm

Sanna Halme: Vanhat murheet, 2014, muste paperille, 24 x 32 cm

Muutaman viime vuoden olen käsitellyt taiteessani metafyysiseen olemassaoloomme liittyviä kysymyksiä. On salaperäistä elää – ja kuitenkin olemme pieniä, arkisia olentoja.

Nyt otin käyttööni niukan väriskaalan ja metodin, jota on vaikea hallita: musteen. Muste on totaalista, sitä ei juuri saa pyyhittyä pois. Tällä ehdottomuudella annan tilaa alitajunnalle, omalle pimeälleni, jota opettelen sietämään. Vapaana se kykenee enempään kuin tietoinen minä.

Keitä oikein olemme, mitä oikein teemme – tässä pimeässä maassa, eräällä yksinäisellä planeetalla? Elämällä on pimeä, kohtalokas puolensa. Samoin meillä. Sisällämme asuu armeija varjo-olentoja. Mutta onko pimeys aina pahasta? Emme erottaisi valoa, jollemme tuntisi pimeää. Nämä pienet kuvat ovat ikkunoita alitajuntaan. Ei vain omaani. Kollektiivinen alitajunta suodattuu mieliimme ja toimiimme.

Pidän kuvia poliittisina. Olen erottamattomasti osa surevaa, kärsivää ihmiskuntaa, enkä tiedä mitä tehdä. Paitsi maalata.

Tätä näyttelyä voit katsoa kuin rykelmää erilaisia kohtaloita. Tai voit vain katsoa; antaa kuvien seinällä puhua kuville sisälläsi.

Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 4.2.2016 klo 18-20. Tervetuloa!