Antje Pehle

6. – 29.11.2015

Distance

pehle-222x222

”Työni keskittyy piirtämiseen – limittämällä mustekynää, lyijykynää, liitua ja vesivärejä teksturoimattomalle paperille ja antamalla niiden reagoida toisiinsa, luon vaikutelman, että aina jotakin on katoamassa, mutta jonka jäljille voi kuitenkin päästä. Viiva viivalta, kuviot, rakenteet ja muodot muuttuvat esineiksi ja tiloiksi – asioita ilmenee ja katoaa. Jotakin voi katsoa kaukaa ja tehdä löydöksiä, kun teosta lähestyy. Monikerroksisuuden tekniikka vaatii aikaa ja työskentelen aina useamman työn parissa samanaikaisesti. Vesiväri on yhdessä työssä kuivumassa kun jatkan työtä toisen parissa.

Vaikka työni vaikuttaa usein melko abstraktilta, sillä lähes aina on hyvin konkreettiset juuret. Yleensä otan ensin valokuvia ja käytän niitä piirrosteni malleina. Käyttäen visuaalisten kokemusten redusoinnin ja eristämisen luovaa tekniikkaa, työni on sekoitus hyvin kosketeltavissa olevia lähteitä ja mielikuvitusta.

Joskus ihmiset kysyvät, miksi työni ovat niin pieniä. Olen kokeillut suurempia formaatteja, mutta se on tuntunut hyvin kömpelöltä. Vaikka voisinkin piirtää käsin pitkiä suoria linjoja, liikeradat ja vaatimus täyttää niin paljon tilaa eivät ole yhteensovitettavissa lähestymistapani kanssa. Palaan aina pieniin kokoihin. Olen kotonani kokoluokissa, jotka vaihtelevat postikortista A4:ään.

Näyttelyni otsikko DISTANCE viittaa sekä tilaan että aikaan. Talvesta 2009 asti olen viettänyt useita kuukausia residenssitaiteilijana eri puolilla Suomea ja ihmettelen edelleen vaihtelevia vuodenaikoja, valoa ja suurenmoisia maisemia. Hiljaisuus ja avaruus ovat vahvoja kontrasteja elämälleni Berliinissä.

Ensimmäisellä residenssijaksollani Nelimarkka-museossa Alajärvellä tammi- ja helmikuussa 2009 aloitin piirrosprojektini »experiencing landscape«, joka käsitteli suomalaista maisemaa ja luontoa. Tutkiakseni vuodenaikoja jatkoin projektia Alajärvellä syksyllä 2010 ja residenssitaiteilijana Ateljé Stundarsissa Sulvassa kesällä 2012.

Sarjaa »time shift« vuodelta 2012 inspiroivat suomalaiset sisustukset, joihin se keskittyi: keräsin vanhoista taloista löytämääni tapettia ja tein piirroksia, joissa imitoin sisustussuunnittelun dekomposition merkkejä. Lähestymistapani sekoittaa monia elementtejä – käytän uudelleen kuvioita, muotoja ja värejä luodakseni jotain uutta, jotain nykyaikaista, jotain yllättävää. Tapetin yksittäinen kappale voidaan nähdä otoksena ajasta, toisinaan toisen tapetin päällystämänä ja perinteisiä kuvioita jäljitellen.

Työskennellessäni residenssitaiteilijana keväällä 2014 Drake AiR:ssä Kokkolassa, pyrin tavoittamaan maiseman ja ajan kulumisen kokemuksen. Kehitin tätä projektia eteenpäin Serlachius-residenssissä Mäntässä 2015 sarjassa »Constructed Space«, joka käsittelee kaupungin arkkitehtuuria. Sisätilojen koristeellisuus, rakennukset ja ympäristö yhdistyvät. Projekti on käynnissä ja tämänhetkinen tavoitteeni on edelleen tutkia muotojen ja värien välisiä suhteita sekä luonnollisten, arkkitehtonisten ympäristöjen ja sisätilojen koristeellisuuden suhteita kerroksisilla, teksturoiduilla piirroksilla.

Galleria Å:n näyttelyssäni on töitä vuodesta 2009 tähän päivään ja myös kaikista näistä sarjoista, jotka liittyvät luontoon ja sisätilaan, asuttuihin ja asumattomiin maisemiin. Näyttelyn viimeisenä päivänä, sunnuntaina 29.11.2015 pidän galleriassa kello 14 puheen. Lämpimästi tervetuloa!”

Antje Pehle: untitled, 2015, 10,5 x 15 cm, lyijykynä, värikynä, akvarelli paperille ja untitled, 2015, 10,5 x 15 cm, muste, lyijykynä, värikynä, akvarelli paperille

Antje Pehle: untitled, 2015, 10,5 x 15 cm, lyijykynä, värikynä, akvarelli paperille ja untitled, 2015, 10,5 x 15 cm, muste, lyijykynä, värikynä, akvarelli paperille