Arja Maarit Puhakka

6. – 29.11.2015

Viivoja ja hetkiä: aikamatka läpi rinnakkaismaailmojen

puhakka-222x222
”Viivoja ja hetkiä teoksessa piirrän ihmisen osaksi viivojen muodostamaa verkostoa. Ajatus viivoista tai verkoista kuvaamassa todellisuutta liittyy ns. säieteorian esittämään käsitykseen maailmankaikkeuden moniulotteisesta olemuksesta. Tässä teoriassa kosmiset säikeet ovat hypoteettisia maailmankaikkeuden rakenteen osia, jotka määrittävät olemisen paikan, topologian, myös ihmisille. Tosiasiallisesti emme tiedä onko maailmankaikkeus ääretön tai muodostunut rinnakkaistodellisuuksista, tai voimmeko tehdä aikamatkan siirtymällä ulottuvuudesta toiseen. Ihmistä on kuitenkin aina kiehtonut ajatus rinnakkaistodellisuuksista. Taiteen tekeminen on yksi tapa yrittää hahmottaa omaa paikkaa olemisen monissa hetkissä.

Kun piirrän, teen kuvaksi rakennelmaa, missä viivojen muodostama pinta edustaa moniulotteista todellisuuttamme. Ihminen aistii vain neljää ulottuvuutta; pituus, leveys, syvyys ja aika, mutta kuvallisin keinoin on mahdollista luoda tiloja, joissa asioiden voi ajatella tapahtuvan useammassa ulottuvuudessa samanaikaisesti. Taiteessa tämä ei ole uutta, sillä taiteilijat ovat muuttaneet perspektiivin lakeja tai yhdistäneet rinnakkaisia todellisuuksia teoksissaan aina. Ihmisillä on kyky lukea monitasoisia esityksiä, nyt ehkä enemmän kuin koskaan kun virtuaalinen todellisuus on osa jokapäiväistä elämäämme.

Käytän työskentelyssäni mietiskelevää piirtämistä, jota kutsun vapaan viivan -tekniikaksi. Lähtökohtana on viivojen muodostama verkosto, joka herättää mielikuvia tapahtumista ja asioista. Kun kuva alkaa hahmottua, alan vahvistaa näkemääni uusilla viivoilla. Liikkeen merkitys on tärkeä. Isoille pinnoille viivat muodostuvat koko vartalon liikkeillä. Yksityiskohdissa käden liike korostuu ja kuvapinta vaihtuu viivoista valööreiksi. Vapaa viiva tekniikassa piirtämisen prosessi on tavallaan tärkeämpi kuin lopputulos. Piirrosta voisi periaatteessa jatkaa loputtomiin aina vain pienempiin maailmoihin uppoutumalla.

Olen koulutukseltani kuvanveistäjä, mutta piirtäminen ja luonnosten tekeminen on aina ollut osa taiteen tekemistäni. Itsenäisiksi teoksiksi piirustukset alkoivat muodostua noin viisi vuotta sitten kun löysin mietiskelevän piirtämisen merkityksen tekemälleni piirrosjäljelle. Syntyneet kuvat ovat sattumanvaraisia, mutta työskennellessä ajankohtaiset tapahtumat ovat usein päällimmäisinä mielessä. Osa Viivoja ja hetkiä näyttelyn teoksesta on piirretty seinillä roikkuville papereille, osa suoraan seinälle ja lattiallekin, jolloin tila täyttyy toisiinsa risteytyvillä viivoilla ja niiden synnyttämillä kuvilla. Kokonaisuutta täydentää piirtämistapahtumaa tallentava ääniteos Jälkiäänet.”

Arja Maarit Puhakka on paraislainen kuvataiteilija, joka on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä Suomessa ja osallistunut yhteis- ja ryhmänäyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla vuodesta 1995. Hänen käyttämänsä tekniikat vaihtelevat perinteisestä kuvanveistosta materiaaleja ja tekniikoita vapaasti yhdisteleviksi kokonaisuuksiksi.

Taiteilijatapaaminen järjestetään lauantaina 21.11. klo 13–15. Tapaamisen yhteydessä järjestetään vapaa viiva piirustuksessa -työpaja. Työpajaan ilmoittaudutaan etukäteen gallerialle (p. 045 132 3743 tai galleria(at)turuntaiteilijaseura.fi).

Arja Maarit Puhakka: yksityiskohta piirrosinstallaatiosta Viivoja ja hetkiä: aikamatka läpi rinnakkaismaailmojen

Arja Maarit Puhakka: yksityikohta piirrosinstallaatiosta Viivoja ja hetkiä: aikamatka läpi rinnakkaismaailmojen