Viljami Heinonen

7. – 30.11.2014

Tarred and Feathered

Viljami Heinonen: Tarred and Feathered (2014)

Viljami Heinonen: Tarred and Feathered (2014)

Uusin maalaussarjani käsittelee muutosta, kasvua ja menneisyyden yhteyttä nykyhetkeen. Teosten voimakas tilavaikutelma kuvaa kerrostumiensa kautta myös mielen rakenteita. Figuurit ovat tunnetilojen ja henkisen muutosprosessin personoitumia. Niiden karkeat muodot hakevat lopullista uomaansa ja pinnat ovat osin kuin korventunutta palamisen tuotosta. Vanhat pinnat jäävät alle uusien peittäessä ne kerroksellisesti.

Ilman muutosta ei synny uutta, mutta menneisyys on jatkuvasti läsnä ja pilkahtelee kerrosten alta muistoina ja mielikuvina jatkuvasta keskeneräisyydestä.

Ajatus konkretisoituu teoksissa myös maalausteknisesti. Olen työskennellessäni kaivanut esiin vanhoja hylättyjä, pilalle menneeksi luokittelemiani teoksiani ja ottanut ne uudelleen käyttöön yhdistelemällä niitä nykyisiin töihini. Prosessin tuloksena syntyi mielenkiintoinen symbioosi uutta ja vanhaa. Oli myös haastavaa kohdata vanhat teokset ja niiden sisältämät muistot epäonnistumisesta. Uusin silmin nähtynä ne kuitenkin osoittautuivat oivaksi rakennusaineeksi ja pitävät sisällään myös paljon mahdollisuuksia.

Näyttelyn avajaiset ovat torstaina 6.11.2014 klo 18–20.

Taiteilijatapaaminen järjestetään sunnuntaina 30.11. klo 15.00. Tervetuloa!

Näyttely on osa Suomen Taiteilijaseuran STS150-juhlavuoden ohjelmaa.