Eija Pii

9.10.–1.11.2015

Orgaanisia konstruktioita

Eija Pii: Puu, puu, 2014, puupiirroskollaasi puulevylle

Eija Pii: Puu, puu, 2014, puupiirroskollaasi puulevylle.

”Olen maalannut ja tehnyt puupiirroksia, vuorovuosin. Galleria Å: hon tuon uusimpia puupiirroskollaasejani sekä installoin pienemmistä ns. ’välitöistä’ sarjan, jotka myös ovat syntyneet revittyjen väripuupiirrosten palasista uudelleen sommiteltuina.

Tämä neljännesvuosisadan mittainen matka puupiirrosten ja värien maailmaan on opettanut minulle paljon sekä omasta rajallisuudestani että puun ja japaninpaperin mahdollisuuksista luovassa ilmaisussa.

Puun luonne, sopivasti ”vastustelevana”, tuntui minulle sopivalta materiaalilta. Kuvaa auki leikatessa puu pelkistää piirrustusviivan sopivasti rouheaksi ja kuvan vedostaminen, niin kuin aina perinteisessä grafiikassa, kääntää alkuperäisen idean peilikuvakseen, mikä osaltaan tuo kuvaan oman yllätyksellisyytensä.

Väri-ihmisenä kokeilin tietenkin myös väripuupiirroksia. Huomasin, että käyttämäni japaninpaperi ja transparentti väliaine toisti kuvan myös paperin läpi peilikuvanaan, eli auki leikattua puulevyä mukaillen. Tämä puolestaan avasi uusia mahdollisuuksia. Aloin repiä koevedoksiani ja huomasin, että läpikuultavat fragmentit tuovat uusia ulottuvuuksia kaksiulotteiseen kuvaan.

Uudelleenjärjestelemällä ja yhdistelemällä palaset saatoin leikkiä väreillä, toistolla ja peilikuvilla. Saatoin yhdistellä palasia myös eri aikakausilta keskenään. Menetelmällä pääsin eroon myös kuvan ’kuvallisuudesta’ ja saatoin rakentaa ja sommitella tiukan geometristen muotojen lomaan orgaanisempia muotoja.

Ihminen oli aiemmin läsnä useimmissa kuvissani. Eri tyypit käyvät vuoropuhelua keskenään. Saattaa olla, että samaan tilaan on päätynyt esim. nuorempi ja vanhempi minäni. Toisilleen tuntemattomat tyypit tanssivat sulassa sovussa keskenään, hassujen hattujen bileissä tai viimeisellä lautalla kohti lopullista määränpäätä.

Viimeisistä kuvistani ovat ihmiset hävinneet. Tilalle on tullut tuunattuja orgaanisia konstruktioita, pyörteisiä hiidenkirnuja, portteja tuonpuoleiseen maailmaan, rakennelmiin katoavia jokia, jne. En aina edes itse tiedä mitä niistä syntyy. Saattaa olla, että tulevaisuudessa tartun taas pensseliin, ja nyt syntyneet kuvat toimivat uusien maalausten aihioina!”

Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahasto.

Näyttelyn avajaiset ovat torstaina 8.10.2015 klo 18–20. Tervetuloa!