Annika Dahlsten

10.12.2016–5.1.2017

Yöperhonen

Annika Dahlsten: Yöperhonen (2015), animaatio

Annika Dahlsten: Yöperhonen (2015), animaatio

Esitän näyttelyssäni animaation Yöperhonen (2015). Melankolisessa nukkeanimaatiossa eksynyt yöperhonen kohtaa elämän kiertokulun.

Elokuvassa perhonen tutustuu asetelmaan, jonka esineistö kuvaa ajan lyhyyttä ja lopun vääjäämättömyyttä. Keskiajalla yleistyneet vanitas-aiheet muistuttavat, että maalliset nautinnot ovat tilapäisiä ja kuolema on yhtäläinen kaikille. Kuolemaan liitettävät merkit ja symbolit ovat myös syvän inhimillisiä. Ne kertovat tarpeestamme hahmottaa tuntematonta kuolemaa ja käsitellä pelkoja joita siihen liittyy.

Muinaiskreikan sana psykhe merkitsee elämää, juontuen sanasta hengittää. Sana tarkoittaa myös jumalatarta Psykhea, sielun personifikaatiota, sekä perhosta. Hengen puhaltaminen elottomaan olioon vertautuu taiteelliseen luomiseen.

Näyttelyssä elokuvan maailmaa täydentää installaatio. Se on huonetila, joka elää hengittäen hitaasti: kirjoituspaperille ilmestyy tekstiä, perhonen vaeltaa huoneessa varjomaisena välähdyksenä. Kuihtuneet kukat varistavat terälehtiään, kynttilä palaa loppuun, syttyen uudelleen.

Teos jatkaa animaation herättämiä ajatuksia muistamisesta, yksinäisyydestä, hetkeen tarttumisesta. Koko näyttelyn teema on memento mori, muista kuolevaisuutesi. Kehotus on myös käännettävissä muotoon ”muista elää”.

***
Yöperhonen on ollut esillä yli 40 kansainvälisellä elokuvafestivaalilla, ja saanut yli kymmenen finaaliehdokkuutta tai kunniamainintaa. Brittiläiset Sandbar Film Festival ja Discover Film Festival palkitsivat sen vuoden parhaana animaationa 2016 ja elokuva on ARTE tv-kanavan eurooppalaisessa levityksessä. Yöperhonen nähtiin tänä vuonna Mäntän XXI kuvataideviikoilla ja viimeksi Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla. Se esitetään joulukuussa elokuvafestivaaleilla Riminillä, Italiassa.

Turkulainen kuvataiteilija Annika Dahlsten työskentelee ja osallistuu näyttelyihin sekä kotimaassa että ulkomailla. Dahlstenin teoksia on paraikaa esillä Jyväskylässä, Pro Litografian näyttelyssä Galleria Ratamossa ja Marokossa, Rabatissa suomalaista nykylitografiaa esittelevässä näyttelyssä. Tänä syksynä Turun Kauppatorille, uudistettuun Vaisteentaloon pystytettiin Dahlstenin julkinen taideteos ”Lähde”, valaistu lasiteossarja.

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Föreningen Konstsamfundet, Turun kaupunki ja Turun ekotori.

Näyttelyn avajaisia vietetään pe 9.12.2016 klo 18–20. Tervetuloa!
Taiteilija on myös tavattavissa gallerialla to 5.1.2017 klo 17-18.