Kaisu Koivisto

01.01. – 24.01.2010

Mansikkapaikka

Kaisu Koivisto: Mansikkapaikka

Kaisu Koivisto: Mansikkapaikka, 2009
Mansikkahillo, pronssi, nikkelöity ja sähkösinkitty teräs, vaneri

Mansikkapaikalla tarkoitetaan yleensä paikkaa, jossa kaikki on mahdollisimman hyvin; eräänlaista saavutettavissa olevaa ideaalimaailmaa. Mansikkapaikka-näyttelyn teosten mittasuhteet ovat pienennetyt: ihmisfiguurit ja eläinhahmot ovat kääpiökokoisia, vailla yhteistä mittakaavaa.

Mansikkapaikka-installaatiossa makeanpunainen hillo on kuin yltäkylläisesti hehkuva pienoismaisema, jossa pienet pronssi- ja terästalot sijaitsevat. Hetkellisyyttä, hetken nautintoa alleviivaava hillo on samanaikaisesti houkutteleva ja kielletty, epäterveellinen nautintoaine. Metallilla, varsinkin pronssilla on ”ikuisen materiaalin” leima taiteessa.

Kaisu Koivisto: Snowman Leatherman

Kaisu Koivisto: Snowman Leatherman, 2009
Teräs, lammasturkis, kangas, lasi

Työskentelyssäni on kaksi juonnetta – materiaalien ja esineiden korostunut fyysisyys ja toisaalta valokuvan etäännyttävä ominaisuus. Näiden kahden piirteen yhdistäminen kiehtoo minua. Olen käyttänyt usein valokuvateosteni aineksina materiaaleja ja aiheita, joita käsittelen teoksissani. Työstämiini materiaaleihin liittyy ambivalentti kauneus ja kauheus. Esimerkiksi mansikkahillo näyttää kiiltävän houkuttelevalta, mutta toisaalta se voi tuoda mieleen myos sisälmykset ja veren.

Kaisu Koivisto: Ratman (edessä) ja Bambinkaltainen (takana)

Kaisu Koivisto: Ratman (edessä), 2009
Teräs, nahka,kangas, lasi
Bambinkaltainen (takana), 2009
Teräs, kaniturkis, kangas, lasi

Olen käyttänyt teoksissani pitkästä aikaa ihmishahmoa. Katsojaa lasisilmin tuijottavien Leatherman-hahmojen lähtökohtina olivat aluksi populaarikulttuurin sankarihahmot. Vaikka Leathermanit ovat groteskeja ja liioiteltuja, haluan liittää niihin myös humoristisia piirteitä. Pienet hahmot eivät ole supersankareita, vaan vajavaisia ja haavoittuvaisia olentoja.

Kaisu Koivisto esittelee näyttelynsä lauantaina 9.1. klo 14.00. Tervetuloa!

Kaisu Koivisto: Follies III

Kaisu Koivisto: Follies III, 1994/2009
Pigmenttivedos (Vedos: Jan Eerala)

www.kaisukoivisto.com