Kirsi Autio

22.06. – 15.07.2012

Vanhoja Valokuvia ja kuolleita kukkia

Kirsi Aution sekatekniikkateoksia Galleria Å:ssa.

Kirsi Autio: Vanhoja Valokuvia ja kuolleita kukkia

Vanhoja Valokuvia ja kuolleita kukkia

Raahelaisen kuvataiteilijan Kirsi Aution teoksissa rintamamiestalon tarinat puetaan kuviksi. Aution sekatekniikkateoksissa yhdistyvät kuvansiirroilla toteutetut valokuvat maalaukseen tai kirjontaan. Teoksissa etsitään juuria ja elämän lähtökohtia, mistä identiteetti on rakennettu. Teokset näyttävät ajoittuvan lähinnä 50- ja 60-luvuille ja niin kuin muistoissa aina teoksissakin on ikuinen kesä. ”Asun itse rintamamiestalossa, joten siksikin aihe on minulle tärkeä. Mennyt aika näkyy talossa kaikkialla”, sanoo Autio.

Elämän synkempää puolta teoksiin tuovat kuolleet kukat, jotka muistuttavat ihmistenkin kuolevaisuudesta. Suurin osa kuvien henkilöistä on edesmenneitä, joten teokset myös luovat heille uutta elämää. Kirsi Autio sanoo, ”haluan tehdä näkyviksi nämä minulle tuntemattomat ihmiset”. Taiteilijana Autio on tarinankertoja: ”Teoksissani on paljon samoja esineitä ja asioita eri yhteyksissä, joten niistä punoutuu erilaisia elämänkohtaloita ja tarinoita”.

Teokset ovat sekatekniikoita, joiden materiaalitkin ovat vanhoja ja vähintäänkin kierrätettyjä. Paperi on itse valmistettua ja keittiöpyyhkeet ja patjanpäällyskangas aidosti vanhoja. Myös materiaaleilla on siis oma tarinansa kerrottavana. Puutarhan vihollisista koiranputkesta, nokkosesta ja voikukasta saa oivaa materiaalia taiteelle!