Leena Halonen

12.10. – 04.11.2012

Siiven isku

Leena Halonen: Kunnes siivet eivät kanna, 2012

Istuskelin aitan rappusilla Kosken asemalla, kuuntelin hiljaisuutta ja lintuja. Suruvaippa laskeutui olkapäälleni, viipyi ja viipyi, niin myös mielessäni voimakkaana. Jatkui maalaukseen, jolle nimeksi tuli ”siiven isku”.

Sitten Grassinassa taiteilijaresidenssissä viime talvena: pidin taukoa maalaamisesta, otin takan reunalta Joel Haahtelan kirjan ”Perhoskerääjä”. Se imaisi minut heti. Sivulla 106 oli seuraava teksti:

Perhosten varjot liikkuivat kankaan pinnalla, kuulin siipien äänettömät iskut kun ne halkoivat ilmaa, kuulin tuntosarvien vapinan ja olin samaan aikaan vieraassa maassa, kaukana menneisyydessä, huomispäivässä, joka sarasti pimeän takaa.

Silmäni kostuivat niin kuin aina hyvässä elämyksessä. Olin haltioissani. Tätä minä olen elänyt jo vuoden, maalaten siipiä, antautuen niiden kuljetettavaksi. Kun ”Perhoskerääjä” tuli yllättäen mukaan olkapäälleni, olen onnellinen. Kiitos Joel Haahtela!

Vantaalla 3.9.2012        Leena Halonen

Leena Halosen maalauksille on ominaista väkevä värinkäyttö ja vapaa kädenjälki. Ne viestivät vahvaa läsnäoloa, tunnelmia ja tiloja, joista voi tunnistaa voimakkaan kokemuksen. Spontaani maalaustapa saa katsojankin tempautumaan hetkeen. Halonen tutkii värejä ja tiloja, jotka hän luo vahvoilla siveltimen vedoilla nopeasti. Värit soivat hänen töissään kuin musiikki. Ne ovat voimakkaita, rohkeitakin, mutta sointuvat aina uskomattoman hyvin yhteen.

Halonen paneutuu kulloinkin mielessä vaikuttavaan teemaan intensiivisesti. Kypsyttelyn jälkeen työt syntyvät vauhdilla, teema ikään kuin purkautuu kuviksi, jonka jälkeen hän työstää töitä vielä pitkään, katsoo ja pohtii. Värien ja viivojen maailma on Leena Haloselle kuin avaruus, joka pitää sisällään loputtoman määrän mahdollisuuksia. Hän kokeilee rohkeasti uusia muotoja ja värejä eikä aseta rajoja sisällölle.

Leena Halonen on osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin ja hänellä on ollut monia yksityis-näyttelyitä, myös ulkomailla. Halonen asuu Vantaalla ja Kosken asemalla Perniössä ja työskentelee Espoossa.

Tervetuloa avajaisiin torstaina 11.10.2012 klo 18-20. Avajaisissa esiintyy huilisti Matti Helin.

Taiteilijatapaaminen 4.11. klo 15:00. Tervetuloa!

Taiteilijan kotisivut: http://www.leenahalonen.fi/