Susana Nevado ja Paula Ollikainen

29.04. – 22.05.2011

Vyttila Stars

Susana Nevado & Paula Ollikainen: Vyttila Stars

Susana Nevado & Paula Ollikainen:
Vyttila Stars

Näyttelyn teosten taustalla on yhdessä viettämämme aika residenssissä Kochissa, Intian Keralassa.

Esillä olevissa teoksissa on koottuja havaintoja ja vaikutelmia alueelta. Koko näyttelyn olemus onkin muistiinpanonomainen, pieni tallenne ja tarttumapinta kulttuuriin pitkän maantieteellisen etäisyyden päässä.

Vyttila Stars viittaa tuona aikana tutuksi tulleen alueen ihmisiin, ilmiöihin ja tapahtumiin.

Paula:

Joskus on näin, että toisenlaisen elämän kohtaaminen saattaa johtaa asioiden vertailuun. Jokaisella on myös omintakeiset tapansa aloittaa asioiden jäsentäminen sopeutuakseen ympäristön vaihdokseen ja päästäkseen jyvälle siitä kuinka tulisi olla. Maalaukseni kuvaavat omaa tapaani asettua paikkaan jota en entuudestaan tuntenut. Katselin mm. eläimiä maassa jossa elefantti lasketaan kotieläimeksi, koirat elävät yhteisöissään kaduilla ja vuohet liikuskelevat jäätelökioskien tuntumassa. Tapahtumissa on tuttua pysyvyyttä eri muodoissa yli maantieteellisten alueiden.

Paula Ollikainen: Yleiskuva näyttelytilasta, Intian tähti ja guassimaalauksia, 2011 Paula Ollikainen: Yleiskuva näyttelytilasta, Intian tähti ja guassimaalauksia, 2011

Susana:

Yleensä uuden kulttuurin kohtaaminen, tapojen ja arvojen erilaisuus herättävät pelottavia tunteita uudelle tulijalle. Minua kiinnostaa kulttuurien välinen vuoropuhelu, se miten uskonto sekä arkirutiini limittyy toisiinsa, miten ihmiset ilmentävät identiteettiään ja juuriaan, sekä miten ulkopuolisena ja länsimaalaisena katsojana näen ja ymmärrän uuden tilanteen.

Intia vaikutti olevan minulle järjestetty kaaos, jossa kaikki limittyi toisiinsa: eri uskontoja, eri ammatteja,  eri ihonvärejä, eri kankaista tehtyjä sareja. Käsittelen erilaisuutta ja samankaltaisuutta teosten kautta.  Näytelyssä on esineinstallaatio jossa on mm. kultakehystettyjä guassimaalauksia sekä valokuvia ja esineitä, jotka muistuttavat Intian kodeissa sijaitsevia alttareita. Alakerran huoneessa oleva installaatio on saanut vaikutteita intialaisten temppeleistä ja niille johtavista koristelluista kaduista.

Susana Nevado: Kaikki ei ole kultaa mikä kiiltää!, No es oro todo lo que parece!, Is not gold all that glitters! 2011; Esine-maalaus installaatio: guassimaalauksia, kertakäyttölautaisia, akryylimaalauksia, pigmenttirasiat, öljylamput, hyllyt, verhot; Koko: 185 x 115 m korkeus 266 cm Susana Nevado: Intercultural misunderstanding, Kulttuurien väliset väärinkäsitykset, Malentendidos interculturales, 2011; Installaatio, paperi, folionauha, tuulettimet, maali, äänentoistolaite, ääniteos, kuulokkeet; Koko: 330 x 490 m korkeus 250 cm

Kiitos Taiteen keskustoimikunnalle tuesta

paulaollikainen@gmail.com / www.paulaollikainen.net
susana.nevado@gmail.com / www.susananevado.com

Tervetuloa!