Tiina Vainio

Keväthangilla, 2012
tussi kankaalle

14.09. – 07.10.2012

Ihanat koneet

Herttaisin värein maalatut kaivinkoneet, betonimyllyt, muut koneet ja laitteet valloittavat Galleria Å:n. Teokset on toteutettu tussi- ja akryylimaalein. Hempeäksikin koettu akvarellinomainen tekniikka luo mehukkaan yhdistelmän maalausten aiheen kanssa.

Galleria Å:ssa esillä olevissa teoksissa pohditaan ihmisen tarvetta saada jotain konkreettista aikaiseksi, nähdä työnsä tulos, on se sitten vaikka kuoppa tai oja. Maalausten aiheissa näkyy myös ihmisen halu palata lapsuuden leikkeihin tai miehisiin rooleihin. Yhdessä maalauksessa esiintyy kaivuri Lapin kullankaivuualueelta, tosimiesten seikkailutantereelta. Mallit muihin maalauksiin on saatu Turun Raunistulasta. Teokset tuovat esiin myös suomalaisen rakentamisen nykypäivää. Rakennustyömaiden kuva on muuttunut Suomessakin. Käsityökalut ja lapiot ovat usein historiaa työmailla, kaivurilla kaivetaan pieninkin oja ja vasaran sijasta käytetään naulainta.

Gallerian alakerrassa aiheena on yksityinen pikkuverstas.  Maalauksissa on violetilla ja purppuralla taustalla käsityökaluja. Työkalujen metalliosissa on käytetty jalometalleja, hopeaa ja palladiumia. Metalli hohtaa kauniisti korostaen näiden esineiden, pikku aarteiden, tärkeyttä ja arvoa omistajalleen. Oman kokonaisuutensa muodostavat maalaukset 150-osaisesta työkalusalkusta, jossa työkalut on hopeoitu. Alakerran verstaan tunnelma on harras, lähes pyhä. Alakertaan mennessämme laskeudumme kuin salaiseen rituaalikammioon, jonka seinillä hohtavat rituaalivälineistöt. Verstas voi olla tila hiljentymiseen, hiljainen matka omaan itseen.  Siellä saa olla sellainen kuin on. Siellä saa palata lapsuuden leikkeihin ja puuhasteluun vailla kiirettä. Siellä saa rauhassa näperrellä, mitä lystää. Hyödytöntä tai hyödyllistä. Välttämättä olennaista ei ole tekeminen, vaan oleminen ja tietoisuus omasta rauhasta ja määräysvallasta. Verstaalla on usein vanhaa rompetta, menneisyys on läsnä, ympärillä on jotain pysyvää ja muistot lähellä.

Galleria Å:n näyttely jatkaa Vainion rakentamista pohtivaa teemaa. Galleria Joellassa oli muutama vuosi sitten esillä räsymatoille toteutettuja maalauksia, joiden kuva-aiheissa esiintyi turkulaisia purku-uhan alaisia rakennuksia.

Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 30.9. klo 13:00 alkaen: taiteen tohtori Mari Krappala ja taidemaalari Tiina Vainio keskustelevat näyttelystä Ihanat koneet – Wonderful machines. Tervetuloa!

Taiteilijan kotisivut

Juttu Turun Sanomissa 22.9.2012.

Juttu Konepörssi-lehdessä 9.10.2012.