Tonja Goldblatt

20.07. – 12.08.2012

Kaikki me unohdumme

Tonja Goldblatt: Sarjasta: Kaikki me unohdumme

Sarjasta: Kaikki me unohdumme
Kirjoituskone kukan terälehdille
15 x 10 cm
2011

Olen miettinyt muistamista ja muistojen muodostumista tehdessäni tätä näyttelyä. Muistojen pohjalta ihminen rakentaa menneisyytensä. Siitä, minkä on joskus kirjoittanut ylös tai mistä on valokuva, tulee ajan myötä totuus sillä muu unohtuu. Se jähmettyy todeksi, vaikka asiassa voisi olla monta muutakin puolta. Ja koko ajan ne hetket, joista ei ole jotain dokumenttia, katoavat mielestämme näiden muistojen peittäessä ne. Ja lopulta vahvimmatkin muistot unohtuvat, ja jäljelle jää vain muistiinpanoja, joita kukaan ei enää yhdistä mihinkään.

Toisaalta unohtaminen on myös armollista. Kaikilla meillä on piinalliset muistomme, nolot hetket joiden muistaminen saa meidät vuosienkin päästä punastumaan. Silloin on lohdullista ajatella, että lopulta kaikki me kuitenkin unohdumme.

Tekniikoiltaan teokset ovat piirustuksia, lasikaiverruksia ja sekatekniikkateoksia. Gallerian alakerrassa on hämärästi valaistu tila johon mennään taskulampun kanssa. Teoksista näkyy lampun kapeassa valokiilassa vain osa kerrallaan; kokemus ja käsitys muodostuu yhdistelemällä palaset mielessä. Lamppu havainnollistaa myös todellisuutemme valikoivuutta: näemme vain sen, mihin suuntamme katseemme, tai tässä tapauksessa hyvin konkreettisesti taskulamppumme.

Käyttämäni materiaalit, paperi kuten kuivatut kukan terälehdet ja lasi ovat hauraita tai särkyviä asioita, kuten muistotkin. Ihminen voi yrittää säilöä muistonsa, yrittää jättää itsestään jäljen maailmaan (mitäpä muuta minäkään tässä teen), mutta ajan kanssa me kaikki unohdumme.

Tervetuloa!

Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 5.8. klo 14-15 Galleria Å:ssa. Tervetuloa!