Toukokuun jäsen: Minnamaria Nurmi

Lisätty 6.5.2014

Minnamaria Nurmi (s. 1984) päätti lukioikäisenä ryhtyä kuvataiteilijaksi. Hän opiskeli ensin Taidekoulu MAAssa Helsingissä, minkä jälkeen hän palasi kotiseudulleen Turkuun ja opiskeli Taideakatemiassa grafiikkaa.

”Olisin halunnut opiskella kaikkea. Valitsin lopulta taidegrafiikan, koska se oli lähimpänä piirtämistä. Piirtäminen on aina ollut minulle tärkeää”, Nurmi kertoo.

Toukokuun jäsenhaastattelussa Minnamaria Nurmi.

Valmistuttuaan vuonna 2010 Taideakatemiasta Nurmi onkin keskittynyt piirtämiseen. Hän pitää siitä, että piirrokset valmistuvat usein nopeasti. Mieluiten hän tekee pienikokoisia piirroksia, jotka saattavat saada alkunsa yllättäen.

”Joskus alan vain spontaanisti piirtää jotain ilman, että mietin aihetta etukäteen tai asetan mitään odotuksia. Saatan aloittaa vaikka silmän piirtämisen ja yhtäkkiä huomaan, että tästähän voisi muodostua jotakin”, Nurmi sanoo.

Nurmi arvostaa teostensa ainutkertaisuutta, ja senpä vuoksi hän vain harvoin luonnostele teoksiaan. Nurmi uskoo teosten piilotettuihin merkityksiin, jotka kumpuavat alitajunnasta ja joita tekijä ei välttämättä huomaa laittavansa teoksiinsa. Nurmi saattaa löytää piirroksistaan uusia merkityksiä vuosienkin jälkeen.

”Ammennan arkisen elämän tilanteista ja hetkistä. Piirustukseni liittyvät omiin tunteisiini ja ajatuksiini. Joskus teokset saattavat saada alkunsa siitä, että jokin asia harmittaa ja yritän päästä piirtämisen avulla siitä yli. Teokseni ovat siis aina omaelämäkerrallisia, mutta katsojat saavat tulkita teoksia vapaasti”, Nurmi kertoo.

Nurmen mielikuvituksellisten ja kauhuelementtejä sisältävien teosten ihmishahmot ovat suurine silmineen sekä aidosti ahdistuneen oloisia että tunnetiloissaan hieman huvittavia ja naiiveja. Nurmen mukaan teokset käsittelevätkin ihmisyyttä ja erilaisia tunteita, kuten pelkoa ja ahdistusta, mustan huumorin kautta.

”En kuitenkaan käsittele pelkästään negatiivisia asioita. Onni ja sen etsiminen sekä rakastaminen ovat myös tärkeitä aiheita minulle, vaikka toki näilläkin on kääntöpuolensa”, Nurmi sanoo. Nurmen piirustukset liittyvät arjen tunteisiin ja ajatuksiin.

Nurmen piirustukset liittyvät arjen tunteisiin ja ajatuksiin. Nurmen lopputyönäyttely Havaintoja elämästä oli vuonna 2010 esillä Aboa Vetus & Ars Novassa. Nurmi paljastaa kokeneensa näyttelyiden pitämisen jännittävänä ja pohtineensa monen aloittelevan taiteilijan tavoin, tulisiko yleisö olemaan kiinnostuneita hänen teoksistaan.

”MAAssa ja Taideakatemiassa opiskellessani kaikki tuntui niin uudelta. Se oli hyvää aikaa monella tavalla. Koulussa sai ohjausta, kritiikkiä, mahdollisuuden kokeilla erilaisia asioita ja jutella opiskelijakavereiden kanssa. Jälkeenpäin ajatellen se oli todella turvallinen ympäristö, kun taas valmistumisen jälkeen olo voi monella taiteilijalla olla epävarma”, Nurmi pohtii.

Nurmen mukaan yhdessä tekeminen voi helpottaa taiteilijan uran aloittamista. Nurmi itse oli mukana Valkoinen Valas -nimisessä taiteilijaryhmässä, joka piti ryhmänäyttelyitä vuosina 2006–2009. Ryhmä muodostui Taidekoulu MAAn opiskelijoista, ja yhdessä he kokeilivat erilaisia tyylejä työstäessään yhteisen teeman pohjalta teoksia.

”Taiteilijaidentiteettini on valmistumiseni jälkeen ollut välillä hakusessa, mutta koen, että se alkaa hiljalleen tulla esiin. Siksi en niinkään muistele kaiholla opiskeluaikaa, vaan alan olla sinut itseni ja taiteeni kanssa. Olen miettinyt paljon sitä, miksi teen taidetta, enkä löydä mitään yksiselitteistä vastausta. Piirtäminen on minulle tapa kommunikoida itseni kanssa ja ymmärtää elämääni. Pitkät luovat tauot laskevat mielialaani ja silloin tunnen olevani solmussa”, Nurmi pohtii.

Vuonna 2013 Nurmi osallistui Turun Taiteilijaseuran 89. vuosinäyttelyyn, ja hänet valittiin näyttelyn yhteydessä Taiteilijaseuran vuoden taiteilijaksi. Valinnan tehneet nykytaiteen tutkija Katve-Kaisa Kontturi ja kuvataiteilija Susana Nevado arvostivat Nurmen piirustusten tunneilmaisua, poikkeuksellisen teknistä taituruutta ja vahvaa, varmaa viivaa. Palkinnoksi Nurmi sai oman yksityisnäyttelyn, joka aukeaa Galleria Å:ssa 22. toukokuuta.

”Olen kovin kriittinen työni suhteen. En tarvitse kehuja, mutta olen sen tyyppinen ihminen, joka kaipaa vähän ulkopuolista rohkaisua Vuosi on ollut hyvä taiteilijaidentiteetin kehittymisen kannalta, ja tuntuu siltä kuin palaset loksahtaisivat kohdilleen. Oloni on optimistinen”, Nurmi hymyilee.

Minnamaria Nurmen näyttely Piirustuksia Galleria Å:ssa 23.5.–15.6.2014. Avajaiset torstaina 22.5.2014 klo 18. Tervetuloa!

Teoskuvia täällä.

Teksti ja kuvat: Enni Niemelä

Turun Taiteilijaseuran 90. juhlavuoden ajan yhdistys esittelee yleisölle kuukausittain yhden taiteilijajäsenensä. Taiteilijaseuran harjoittelija Enni Niemelä haastatteli jäseniä vuoden 2013 aikana. Haastattelut julkaistaan joka kuukauden ensimmäinen tiistai Turun Taiteilijaseuran kotisivuilla ja Facebookissa.