Turun Taidehallin näyttelyt 4.-27.10.2019

Lisätty 1.10.2019

TURUN TAIDEHALLIN NÄYTTELYT 4.-27.10.2019
Tervetuloa avajaisiin taiteilijoiden läsnäollessa torstaina 3.10.2019 klo 18-20.

ISO GALLERIA
Kaisu Koivisto / Afrikanda – havaintoja koneista ja laitteista

Kaisu Koivisto valokuvaa historiallis-maisemallisista lähtökohdista paikkoja, joiden kohtalona on vaipua unholaan maailmanpolitiikan ja -talouden polttopisteiden siirryttyä toisaalle. Näissä jälkiteollisissa maisemissa tarpeettomaksi jääneet rakennukset ja esineet murenevat ja katoavat hiljalleen. Teosten keskeisiä teemoja ovat ihmisen toiminnan jättämät jäljet maisemaan, luonnonvarojen hyödyntäminen ja teknologia. Näyttelyn teoskokonaisuus koostuu valokuvista, veistoksista ja videoteoksista. Niiden kimmokkeena ovat olleet vierailut Afrikandan hylätyssä lentotukikohdassa. Afrikanda sijaitsee Venäjällä, Kuolan niemimaalla.

Kaisu Koivisto (s.1962) on tullut tunnetuksi veistoksistaan, installaatioistaan ja valokuvistaan, joissa korostuvat pohjoisen maiseman erityispiirteet ja muutostilat. Yllättävät aiheen ja materiaalin yhdistelmät ovat leimallisia Koiviston teoksille, joissa hän pohtii luonnon ja kulttuurin rajapintoja. Kaisu Koivisto on osallistunut näyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla.

Lauantaina 5.10. klo 15-16.30 luento: Minun Afrikandani – välähdyksiä työskentelystä Kuolan niemimaalla. Kaisu Koivisto kertoo näyttelyn synnystä ja matkastaan Afrikandan hylättyyn lentotukikohtaan Kuolan nimeimaalla Venäjällä. Paikka: Turun Taidehalli.

PIENI GALLERIA
Aimo Hyvärinen ja David Chapman: Taidetos ongelmana – Art as Problematic Waste

Videotriptyykki ja dokumenttielokuva Taideteos ongelmana seuraa taiteen kohtaloita ja ongelmia. Paljon taidetta joka paikassa – se voi olla myös ongelma. Kun taiteilija kuolee, hänen työhuoneensa on täynnä teoksia ja kun taiteilija vaihtaa työhuonetta, tai luopuu siitä, on ongelma missä säilyttää kaikki nämä teokset. Museot eivät enää juurikaan halua kartuttaa kokoelmiaan eikä hyvänkään taiteen myyminen isoissa erissä ole helppoa.

Videoteos kunnioittaa taiteen kohtaamisen elämystä ja sen tekemisen nautintoa samalla kun seuraa itse teosten toisinaan ongelmallista taivallusta. Teos osallistuu keskusteluun taiteen paradigman uudelleenmäärittelystä ja näyttää uusia näkökulmia taiteen kohtaamiseen.

Video- ja ääni-installation tekijät mediataiteilija Aimo Hyvärinen (FM) ja äänitaiteilija David Chapman (PhD) ovat pitkän taiteilijauransa aikana verkostoituneet hyvin taiteen kentälle ja tuntevat taiteen sisällön ja jakelun ongelmat.