Turun Taiteilijaseuran 92. vuosinäyttely kutsuu pohtimaan olemassaoloa

Lisätty 20.9.2016
Toni Hautamäki: JOYILOELO (2016, öljyväri mdf-levylle, 75 x 75 cm)

Turun Taiteilijaseura ry:n vuosinäyttely on esillä Vanhan Raatihuoneen ja Brinkkalan gallerioissa 30.9.–6.11.2016. Avajaisia vietetään torstaina 29.9. klo 17–19.

Turun Taiteilijaseuran koordinoima vuosinäyttelyhaku oli avoin kaikille varsinaissuomalaisille taiteilijoille. Hakemuksia saatiin yhteensä 45. Näyttelyyn valittiin 10 taiteilijaa ja 19 teosta. Turun Taiteilijaseuran 92. vuosinäyttelyn taiteilijat ovat Laura Aalto-Setälä, Anna Ellmén, Toni Hautamäki, Matti Helenius, Marjatta Holma, Noora Isoeskeli, Lotta-Pia Kallio, Eliisa Määttälä, Erkki Nampajärvi ja Margarita Rosselló Ramón. Näyttelykokonaisuuden juryttivät Lönnströmin taidemuseoiden johtaja Jenny Nybom ja Wäinö Aaltosen museon kuraattori Piia Oksanen.

Juryttäjät kertovat näyttelystä:

”Tekniikan ja teosten muodon kirjo ei ollut valinnan lähtökohta, mutta vuosinäyttelyä koostaessa tuntui mielekkäältä koota yhteen keskenään erityyppisiä teoksia, kuten maalauksia, videota, veistoksia, esinekoosteita, kollaaseja, valokuvia. Hakijoista suurin osa edusti maalausta.

Taide voi sykähdyttää ajatteluamme ja tarjota samaistumisen kohteita. Turun Taiteilijaseuran vuosinäyttelyyn ehdotetut teokset nostavat esiin juuri olemassaoloon liittyviä kysymyksiä. Elämme monenlaisten murrosten ja epävarmuuden aikaa, ja siksi näiden kysymysten pohtiminen tuntuu tärkeältä myös taiteessa. Ihmisen suhde luontoon ja muihin lajeihin tuntui nousevan yhdeksi keskeiseksi juonteeksi teosten aiheissa. Miten suhtaudumme ympäristöön ja muihin lajeihin? Tai mitä kulttuuriset erot merkitsevät? Katsoja voi vuosinäyttelyssä pohtia esimerkiksi näitä kysymyksiä vaikka pyrkimyksenä ei ollut koostaa hakemuksissa esitetyistä teoksista teemallista näyttelyä. Vuosinäyttely on nykymuodossaan ennen kaikkea katsaus alueen tekijöihin.”

Näyttelyn juryttäjät ovat valinneet vuosinäyttelyn taiteilijoista Turun Taiteilijaseuran vuoden 2016 taiteilijan, joka julkistetaan avajaispäivänä. Vuoden taiteilija saa näyttelyajan Galleria Å:sta syyskaudelle 2017.

Tapahtuma Facebookissa.

Vanhan Raatihuoneen & Brinkkalan galleriat, Vanha Suurtori 3–5, Turku.
Avoinna ti–su klo 10–18, vapaa pääsy.