Turun Taiteilijaseuran kesänäyttely: Hehkuvaa

Lisätty 22.6.2015

kutsu_sahkoinenHaiharan taidekeskuksen päärakennuksessa Tampereella nähdään Turun Taiteilijaseuran kesänäyttely Hehkuvaa, jonka on kuratoinut Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju ja turkulainen kuvataiteilija Oona Tikkaoja. Näyttelyyn valittiin yhdistyksen jäsenille avoimen teoshaun kautta 31 teosta 19 taiteilijalta, ja se antaa katsauksen tämän hetkiseen varsinaissuomalaiseen nykytaiteeseen. Näyttelyn teemana on hehku.

Näyttelyn taiteilijat ovat Anna Aho, Sanna Halme, Anu Halmesmaa, Sini-Meri Hedberg, Aaron Hiltunen, Marjatta Holma, Kati Immonen, Petra Kallio, Sanna Kananoja, Eliisa Määttälä, Riikka Niittonen, Hilja Roivainen, Margarita Rosselló Ramón, Mailis Saralehto, Paula Suominen, Reija Palo-oja, Oili Puolitaival, Sanna Vainionpää ja Jaana Valtari.

Näyttelyn kuraattorit kertovat näyttelystä: ”Vaikka näyttelyteosten teemat ovat moninaisia, niitä yhdistävänä tekijänä voi nähdä mystiikan ja tunteen hehku. Teokset ovat eri tavoin voimakkaita: jotkut herkkyyden, toiset vahvan värin tai muodon kautta.

Viittauksia pyhään ja uskonnollisuuteen voi nähdä muun muassa Mailis Saralehdon ja Anu Halmesmaan mandaloiden keskeissommittelusta ammentavissa teoksissa, Anna Ahon alttarimaisesti ripustetussa Hapannaamat-sarjassa sekä Aaron Hiltusen maalauksessa Ensimmäisen tiilen valaminen.

Toinen lähestymistapa mystisyyteen ovat arvoitukselliset henkilökuvat, joita näyttelyssä on useita. Margarita Rosselló Ramónin naishahmot ovat kotoisin jostakin määrittelemättömästä, menneestä ajasta. Riikka Niittosen soikeat maalaukset muistuttavat muotokuvia, vaikka ovatkin aiheeltaan abstrakteja. Petra Kallion teoksessa näemme poispäin kääntyneestä henkilöhahmosta vain hiukset.

Myös abstrakti muotojen ja värien rytmiikka hehkuu näyttelyssä komeasti. Esimerkiksi Paula Suomisen öljyvärimaalaukset ja Sanna Vainionpään ommellut maalaukset tuovat liikettä tilaan. Haiharan taidekeskuksen ikkunoista näkyvä luonnon vihreys toimii hyvänä vastapainona näyttelytöiden hehkulle, tuoden valoa tummaan mystiikkaan ja rauhoittaen vahvoja tunteita.

Näyttelyhaku oli avoin kaikille Turun Taiteilijaseuran jäsenille. Teosten kirjo oli laaja mutta erittäin tasokas, painottuen kuitenkin perinteisempiin tekniikoihin, maalauksiin ja grafiikkaan. Veistotaidetta ja valokuvia oli niukka edustus. Mukavaa oli, että taiteilijoita oli eri ikäryhmistä ja eri sukupuolia kohtuullisen tasaisesti. Teosvalinnat perustuivat kunkin omaan taiteelliseen tasoon ja kiinnostavuuteen, mutta myös kuraattorien jurytyksen yhteydessä tekemiin päätöksiin näyttelyn kokonaisilmeestä ja ripustuksesta. Yhtenäinen teema ja näyttelytilan fyysiset ehdot johtivat valintoihin viime kädessä.”

Näyttelyn avajaisia vietetään perjantaina 3.7. klo 18–20. Tervetuloa! Näyttelyn yhteydessä järjestetään kaksi opastusta sunnuntaina 19.7. klo 13 ja klo 15.

Turun Taiteilijaseuran vuoden 2015 kesänäyttelyä on tukenut TOP-Säätiö ja näyttelyn yhteistyökumppani on Scandia Rent Turku.

Haiharan taidekeskus (Haiharankatu 30, Tampere) on avoinna ti-su klo 12–18.

Kuvassa oikealla Paula Suomisen öljymaalaus kankaalle "Lammella" ja vasemmalla "Särkynyt" sarjasta Neljä puutarhaa.

Kuvassa oikealla Paula Suomisen öljymaalaus kankaalle ”Lammella” ja vasemmalla ”Särkynyt” sarjasta Neljä puutarhaa.

Taustalla näkyvät Sini-Meri Hedbergin maalaukset "Murroksen aika" ja "Aalto V". Oikealla Reija Palo-ojan maalaus "Valo (11.)".

Taustalla näkyvät Sini-Meri Hedbergin maalaukset ”Murroksen aika” ja ”Aalto V”. Oikealla Reija Palo-ojan maalaus ”Valo (11.)”.

Sanna Kananojan maalaus "Kanerva" (2015, tempera kankaalle, 166 x 138 cm, 3000 €).

Sanna Kananojan maalaus ”Kanerva” (2015, tempera kankaalle, 166 x 138 cm, 3000 €).

Kuvassa vasemmalta Turun Taiteilijaseuran puheenjohtaja Sini-Meri Hedberg, assistenttiharjoittelija Anna Tolppa ja toiminnanjohtaja Riina Kotilainen.

Taiteilijoiden kukitus avajaisissa.

Anu Halmesmaa: All in 2014, mdf-levy, miranoli, 120 x 145 x 55 cm, 3300 €