Turun Taiteilijaseuran vuoden 2015 taiteilija on Katri Ikävalko

Lisätty 15.10.2015

Turun Taiteilijaseuran vuoden 2015 taiteilija on Katri Ikävalko.

Turun Taiteilijaseura ry:n jo perinteeksi muodostunut vuosinäyttely on esillä Vanhan Raatihuoneen Galleriassa ja Galleria Bernerissä 16.10.–15.11.2015.

Näyttelyn juryttäjä kuvataiteilija Kaari Hilkka Könönen on valinnut Turun Taiteilijaseuran vuoden 2015 taiteilijaksi Katri Ikävalkon (s. 1985). Juryttäjä luonnehtii Katri Ikävalkon teoksia:

”Katri Ikävalkon teosten isadoraduncaneilla on tunikanaan lakana, arjen visuaalinen lähiherkku, josta on moneksi. Köydeksi punoutuvan, solmuilevan, raskaana lentävän, lähelle kiemurtavan ja pakenevan elementin oireilusta rakentuu Ikävalkon litografioissa merkillisiä näyttämöitä. Avaruudellinen valo muotoilee tutun hahmon epätodelliseksi.

Kaikki on hiljaisella tavalla outoa ja kiehtovan kummallista. Graafisten koreografioiden lakanaliikkuja kumppaneineen on jähmettynyt epätilaan. Kuitenkin geometriset merkit ankkuroituvat kuvatuotoksen pinnalle, paperin pinnalle, lähelle.

Kuvapinnan sisäinen järjestys on Ikävalkon käsissä harkittu ja hallittu, epätavanomaiset väririnnastukset ovat viiltävän hienostuneita ja oivalluksina sellaisia, joita tuottaa avoin ja kokeileva mieli.

Katri Ikävalkon lakananäyttämöt tekevät hermostuneeksi. Katsojan mieli liikahtelee viipyilevästi edestakaisin vaarantuoksuisella kaukana/lähellä-akselilla. Täydellinen graafikonsuoritus ei kumoa hyvää levottomuutta. Selvä asia jää näissä teoksissa jumalaisen selittämättömäksi.”

Vuoden taiteilijaksi valitun Katri Ikävalkon palkintonäyttely nähdään Galleria Å:ssa elo-syyskuussa 2016.

Turun Taiteilijaseuran koordinoima vuosinäyttelyhaku oli avoin kaikille varsinaissuomalaisille taiteilijoille, ja hakemuksia saatiin yhteensä 72. Näyttelyyn valittiin 24 taiteilijaa ja lähes 40 teosta.

Galleria Berner ja Vanhan Raatihuoneen Galleria, Vanha Suurtori 5, Turku.
Avoinna ti–pe klo 12–19 ja la–su klo 11–17, vapaa pääsy.