Turun Taiteilijaseuran vuoden 2016 taiteilija on Marjatta Holma

Lisätty 29.9.2016

Turun Taiteilijaseura ry:n vuosinäyttely on esillä Vanhan Raatihuoneen ja Brinkkalan gallerioissa 30.9.–6.11.2016. Näyttelyn juryttäjät Lönnströmin taidemuseoiden johtaja Jenny Nybom ja Wäinö Aaltosen museon kuraattori Piia Oksanen ovat valinneet Turun Taiteilijaseuran vuoden 2016 taiteilijaksi Marjatta Holman (s. 1976).

Juryttäjät pohtivat vuoden taiteilija -valinnassaan taiteilijuutta ja taiteilijauran eri vaiheita. Vastavalmistuneelle kuvataiteilijalle tunnustus voi olla ponnahduslauta yleisön tietoisuuteen. Pitkän uran tehneen kuvataiteilijan kohdalla se taas on tunnustus pitkäjänteisestä työskentelystä, kentällä useimmiten jo laajasti vaikuttaneelle tekijälle. Helposti taiteilijauran keskivaihe jää unohduksiin. Silloin taiteilija on usein jo vakiinnuttanut asemaansa suomalaisessa kuvataidekentässä. Hän jatkaa johdonmukaisesti työskentelyään, kehittyy ja alkaa tuntua yleisöstä ehkä jopa itsestäänselvyydeltä.

Kuvataiteilijan ammatti on haastava, ja siksi jury halusi valita nyt Turun Taiteilijaseuran vuoden taiteilijaksi turkulaisen, reilut 10 vuotta sitten maineikkaasta Turun Piirustuskoulusta (nyk. taideakatemia) valmistuneena tinkimättömän kuvataiteilijan ja turkulaisessa taiteilijaelämässä aktiivisesti toimineen Marjatta Holman.

Holma keskittyy maalauksessaan perusteellisesti siihen mikä on hänelle itselleen tärkeää, maalaaminen – unohtamatta yllättäviä kokeiluja – värit ja valo, pinta ja rakenne. Hän ei ole yksin, taustajoukkoina on vahva kuvataiteilijoiden luoma perinne, mutta tässä ajassa vastaavia maalareita ei ole tungokseksi asti.

Vuoden taiteilijaksi valitun Marjatta Holman palkintonäyttely nähdään Galleria Å:ssa syksyllä 2017.

Turun Taiteilijaseuran koordinoima vuosinäyttelyhaku oli avoin kaikille varsinaissuomalaisille taiteilijoille. Hakemuksia saatiin yhteensä 45. Näyttelyyn valittiin 10 taiteilijaa ja 19 teosta.

Turun Taiteilijaseuran 92. vuosinäyttelyn taiteilijat ovat Laura Aalto-Setälä, Anna Ellmén, Toni Hautamäki, Matti Helenius, Marjatta Holma, Noora Isoeskeli, Lotta-Pia Kallio, Eliisa Määttälä, Erkki Nampajärvi ja Margarita Rosselló Ramón.

Brinkkalan ja Vanhan Raatihuoneen Galleriat, Vanha Suurtori 3–5, Turku.
Avoinna ti–su klo 10–18, vapaa pääsy. Näyttely on avoinna 6.11. asti.