Uudet Turun Taidehallin näyttelyt 6.-29.9.2019

Lisätty 31.8.2019

UUDET TURUN TAIDEHALLIN NÄYTTELYT 6.-29.9.2019
Tervetuloa avajaisiin taiteilijoiden läsnäollessa torstaina 5.9.2019 klo 18-20.

ISO GALLERIA
Ida Palojärvi / Anlegestelle

Ida Palojärven teosten kokeminen vaatii fyysistä läsnäoloa: viipymistä, liikkumista tilassa, teoksen äärelle menoa tai niiden sisään astumista. Samalla ne pakenevat haltuunottoa. Ne ovat pimeään tottuneelle silmälle näkyviä pyöriviä paperisia vuoria. Ne ovat hetkellisesti välähtäviä kuvia. Ne ovat fyysisen esteen tai pimeyden tai seinärakennelman taakse kätkeytyviä aavistuksia kauneudesta. Aarteista kenties? Anlegestelle -teoksen lähtökohtana on vallankäyttö ja oma potentiaali vallan väärinkäyttöön: ajatus siitä, että itse voi aiheuttaa kärsimystä, kenties osin tahtomattaan ja tiedostamattaan.

Seuraan Idan työskentelyä läheltä, jaamme yhteisen työhuoneen. Hän työskentelee hitaasti, seuraten teoksen ideaa, testaillen, rakentaen ja malleja piirtäen. Kysyin häneltä joskus, jännittääkö se ettei lopputulos vastaa alkuperäistä visiota, sillä hän pääsee tarkastelemaan teostaan yleensä vasta yhdessä yleisön kanssa, kun teos on jo esillä. Riski teoksen toimimattomuudesta on siten korostuneesti läsnä teoksen esillepanoon saakka. Toistaiseksi sen riskin ottaminen on aikaansaanut niitä erityisiä kokemuksellisia tilanteita, joita hänen teoksensa synnyttävät.

– Marja Viitahuhta –

Ida Palojärvi (s.1981) on Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta taiteen maisteriksi valmistunut kuvataiteilija. Turun Taidehallissa nähtävä teos on ollut esillä HAM-galleriassa Helsingissä vuonna 2016. Palojärven teokset ovat tilaan rakennettuja installaatioita. Ne usein sumentavat, muuttavat tai vinouttavat katsojan arkihavaintoa.

Emma Rönnholm / Help me see

Näyttelyn englanninkielinen nimi voidaan kääntää sekä “auta minua näkemään” että “auta minua ymmärtämään” – aivan kuin nämä käsitteet olisivat synonyymeja keskenään. Näkeminen ja ymmärtäminen eivät kuitenkaan ole sama asia. Suurin osa silmämme läpäisevistä visuaalisista ärsykkeistä jää meiltä huomaamatta. On oikeastaan ällistyttävää, kuinka vähän ymmärrämme kaikesta siitä, mitä ympärillämme tapahtuu, ja kuinka vähän se tuntuu häiritsevän päivittäistä elämäämme. Työskennellessäni näyttelyn parissa olen pohtinut paljon, miten me näemme, miten maailma esitellään meille, fyysisellä tasolla. Mutta yhtä paljon olen miettinyt, miten päästä fyysisen tason taakse, tavoittaa tietoisuus asioista, joita ei voi nähdä. Työssäni olen pyrkinyt vangitsemaan sen pisteen jossa ymmärtää ettei ymmärrä: kun saa muistutuksen siitä, että maailma on vielä merkillisempi kuin uskoikaan.

Näyttely Help me see koostuu uusista kolmiulotteisista teoksista, jotka on tehty erilaisista optisista materiaaleista, kuten peileistä, linsseistä ja heijastavista kalvoista, sekä teoksesta Rintakuva vuodelta 2016. Teoksia ei ole aina helppo nähdä: ne muuttavat muotoaan ja piiloutuvat katseiltamme. Miellän ne pieniksi visuaalisiksi mysteereiksi, joihin on vaikeaa kiinnittää katsetta, mutta joiden olemassaolon silti havaitseee.

Emma Rönnholm (s. 1984) on Turussa syntynyt ja Helsingissä asuva kuvataiteilija. Hän valmistui Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2011 ja työskentelee kuvanveiston, installaation sekä kineettisten ja mekaanisten teosten parissa. Teokset ovat leikkisiä havaintoja arkipäiväisistä ilmiöistä ja materiaaleista, joissa on myös filosofinen ulottuvuus.

PIENI GALLERIA
Eeva Honkanen / Impakti

Piirrosinstallaationi tiivistyy sanaan ’impakti’, jolla tarkoitetaan avaruudesta tulevan kappaleen törmäystä maahan. Minulle impakti merkitsee laajemmin tietynlaista uhkaa ja epävarmuutta, mutta on muistutus myös läsnä olemisen tärkeydestä ja hetkessä elämisestä. Pienet syyt voivat aikaansaada suuria vaikutuksia.

Mitä jos yksittäistä katastrofia ei tulekaan, mutta se on käynnissä juuri nyt joka puolella maailmaa – ihmisen aikaansaamana? Käsittelen tussipiirrosteni kautta ihmisen sisintä olemusta ja pelkoja sekä pohdin elämän hallitsemattomuutta.
Ympäröivä kaaos ja ennalta-arvaamattomuus saa uuden olomuodon Turun Taidehallin pienessä galleriatilassa isokokoisen piirrosinstallaation sekä pienempien tussipiirrosten kautta. Impakti on teoskokonaisuus, jota tutkitaan pimennetyssä tilassa valon avulla. Tussipiirrokset kutsuvat tarkastelemaan vertauskuvallisesti impaktia, siihen sisältyviä uhkia, ehkä siristämään silmiään valon avulla nähdäkseen kaikki ne yksityiskohdat, jota tilan pimeys alleen kätkee, ehkä hetken ajan pohtimaan myös kysymystä ”mitä jos?”.

Eeva Honkanen on Aalto-yliopistosta v. 2010 (TaM, Taiteen laitos) valmistunut kuvataiteilija. Honkasen taiteellinen työskentely pohjaa huoleen luonnon monimuotoisuuden katoamisesta. Installaation äänimaisema on nauhoitettu New Yorkissa vuonna 2017 Honkasen työskennellessä New Yorkissa Suomen kulttuuri-instituutin residenssissä. IMPAKTI on osa New Yorkissa aloitettua taiteellista prosessia.