Residenssi

Senegal

Turun Taiteilijaseuran yhteisöllinen residenssi Senegalissa oli osa Suomen ulkoasiainministeriön tuella vuonna 2004 perustettua Taf taf -kehitysyhteistyöhanketta, jonka tavoitteena oli parantaa vähävaraisen Santhiaban asuinalueen elinolosuhteita asukaslähtöisellä ja luovalla toiminnalla.

Taf taf -residenssi oli avoin eri alojen taiteilijoille, opiskelijoille ja muille ammattilaisille, jotka ovat kiinnostuneita tutustumaan afrikkalaiseen arkeen yhteisen toiminnan kautta. Residenssi oli aktiivinen osa yhteisön elämää, joten se antoi mahdollisuuden toteuttaa monipuolisesti eri alojen työpajoja, tieteellisiä tutkimusprojekteja ja opiskelijoiden työharjoittelujaksoja.

Residenssitoiminta on päättynyt vuoden 2013 lopulla.

Lue residenssiläisten kokemuksista täältä.

Meidän katu

Residenssi sijaitsi Turun Taiteilijaseuran ylläpitämässä Suñu Kër -toimintakeskuksessa, jossa toimi myös yhteistyössä Turun Ammattikorkeakoulun kanssa perustettu kirjasto ja internet-piste. Keskus sijaitsi keskellä tiiviisti rakennettua asuinaluetta ja se on hyvin afrikkalainen sekä toimintatavoiltaan että arkkitehtuuriltaan. Majoitustiloina oli katolle yläkerraksi rakennetut kaksi vilpoisaa kaislahuonetta.

Yläkerran olkihuoneissa nukutaan hyttysverkkojen suojassa

Taf taf -residenssissä työskenteli samanaikaisesti 1-5 suomalaista, joiden työskentelyjaksot suunniteltiin  yksilöllisesti vastaamaan paikallisia tarpeita ja residenssiläisten kiinnostuksen kohteita. Yhteistyön tuloksena Santhiabaan saatiin aikaan useita elämänlaatua parantavia muutoksia.

Paikallisessa koulussa on lopetettu fyysinen kuritus ja sen tilanahtautta on helpotettu suomalaisarkkitehdin tekemillä laajennussuunnitelmilla. Turun yliopiston opiskelijat ovat järjestäneet ympäristökasvatusta ja jätteiden kierrätystä. Lasten luovantoiminnan kerho ja työttömät nuoret saavat uusia virikkeitä kulloistenkin residenssiläisten kiinnostuksen kohteista. Lasten kanssa on tehty mm. seinämaalaus lähikoulun pihaan, animaatioelokuva ja sarjakuvakirja. Nuoret ovat oppineet valmistamaan kynttilöitä ja kierrätyspaperia sekä remontoimaan ja painamaan kangasta.

Helsingin ruotsinkielisen ammattikorkeakoulu Arcadan terveydenhoitoalan opiskelijat tekevät työharjoittelujaksojaan läheisessä sairaalassa, minkä ohessa he järjestävät keskuksessa naisille suunnattua terveysvalistusta ja perhe-suunnittelua.

Lisätiedot:

Minna Maija Lappalainen
taftaf(at)turuntaiteilijaseura.fi

• Seinämaalaus syntymässä koululle
  • Kullakin oli oma tehtävä seinämaalaus-projektissa
  • Uusia remonttitaitoja
  • Kierrätyspaperin valmistusta