FLUXATIONS 2017 tuo videotaidetta kirjastoon

Lisätty 7.3.2017

Fluxations 2017 tuo iloa ja virtauksia kevääseen heräilevään kaupunkiin. Tänä vuonna mediataiteeseen keskittyvän tapahtuman teokset ovat nähtävissä Turun pääkirjaston ulko- ja sisätiloissa 15.–26.3.2017. Tapahtuman aikana kirjaston ulkoseinälle projisoiduista videoteoksista pääsee nauttimaan su-to klo 18–23 ja pe-la klo 18–04, sisätiloissa sijaitsevista teoksista kirjaston aukioloaikoina. Ulkona olevien teosten äänet voi kuulla sisäpihalla päivittäin klo 14 alkaen. Fluxations-avajaisia vietetään keskiviikkona 15.3. klo 18 alkaen kirjaston sisäpihalla.

Teoskokonaisuuden kuratoi mediataiteilija Jaakko Pesonen, joka kuvailee kokonaisuutta seuraavasti:

”Ihmisen suhde luontoon tuntuu etääntyvän vauhdilla. Yksilö korostaa itseään ja kaikki muu jää hyödykkeiksi. Fluxations-tapahtumaan valitut teokset muodostavat yhdessä kokonaisuuden, joka katsoo yksilöä, yhteisöjä, kulttuuriympäristöämme ja luontoa solidaarisuuden hiipuessa. Teokset muodostavat sarjan, jossa ihminen reagoi ihmiseen, tilaan, luontoon ja ajankuluun.”

Saara Ekströmin (s. 1965) A Rose is Sorrows -teoksessa yhdistyvät monta asiaa, kuten aika, muisti, materiaalisuus ja yleiselle tasolle tuotu henkilökohtainen historia. 

Saara Ekström: A Rose is Sorrows

”Teoksessa näkyvät esineet ovat valikoituneet minulle merkityksellisistä esineistä, mutta samalla ne ovat yleisinhimillisiä ja samaistuttavia. Teoksessa on mukana esimerkiksi vastasyntyneen isäni hiussuortuva, jonka isoäitini tallensi pieneen rasiaan. Aika poimuttuu, kun pidän sitä kädessäni. Teoksen saniaismainen kasvi rinnastuu meihin yksilöinä, mutta myös laajemmin sukupuun oksina tai sen juurakkopaakkuina. Esineet ovat sitä rakennusainetta, joiden kautta kokoamme omaa identiteettiämme”, Saara Ekström kertoo. Ektrömin haastettelun voi lukea kokonaisuudessaan täällä.

Heidi Kilpeläisen (s. 1966) teos Lauluvastaanotto@Härmälänböle on osa taiteilijan jatkuvasti työn alla olevaa performanssiprojektia. Nyt esille tuleva teos on tehty varta vasten Fluxations 2017 -tapahtumaan.

Heidi Kilpeläinen: Lauluvastaanotto

”Lauluvastaanotto sai alkunsa Beaconsfield-residenssin aikana järjestetystä performanssista, jossa oli useita eri lavasteita samassa tilassa. Esitin lavasteissa pääosin suomalaisia tangoja. Lauluvastaanotto oli tapahtuman ainoa teos, jossa tarvittiin yhteistyötä katsojalta: ryhdyin laulamaan vasta jonkun istuessa minua vastapäätä olevaan tuoliin. Tästä kokeilusta syntyi kipinä ja aloin toteuttaa teosta eri paikoissa”, Kilpeläinen kertoo. Lue lisää Kilpeläisen teoksesta täällä.

Jussi Matilaista (s. 1979) kiinnostaa eri tekniikoiden yhdistäminen, ja esimerkiksi Fluxations 2017 -tapahtumassa nähtävä teos Tap-Mapping pohjautuu performanssiesitykseen.

Jussi Matilainen: Tap-Mapping

”Tämän Tap-Mapping -teoksen tausta on yksinkertaisimmillaan se, että halusin kokeilla voiko tilaa ja siihen liittyvää tilakokemusta käsitellä tai tutkia tai välittää steppaamalla. On kiinnostavaa selvittää minkälaista performatiivista tietoa steppi voisi tuottaa erilaisista tiloista”, Matilainen sanoo. Matilaisen taiteilijahaastattelu on luettavissa täällä.

Salla Myllylän (s. 1961) teos Kesäyön uuni pohjautuu aikasarjakuvaukseen Vanhan Raatihuoneen galleriassa heinäkuussa 2016.

Salla Myllylä: Kesäyön uuni

”Lähtökohtani Vanhan Raatihuoneen galleriassa oli itse fyysinen galleriatila, joka poikkeaa paljon neutraalista valkoisesta laatikosta. Kun vierailin galleriassa ensimmäistä kertaa, kiinnitin huomiota sen nurkassa seisovaan kaakeliuuniin. Valo heijastui mielenkiintoisesti sen pinnalta. Kuvasin uunia vuorokauden ympäri monena päivänä heinäkuussa 2016. Päiväsaikaan uunin pinnassa näkyy heijastus sitä vastapäätä olevasta ikkunasta ja siitä näkyvästä maisemasta. Yöaikaan oranssi katuvalo osuu suoraan uuniin ja väreilee sen pinnalla. En ollut koskaan galleriassa yöllä, tämä oli yllätys itsellenikin. Tällainen aikasarjakuvaus on eräänlaista löytämistä, se laajentaa havaintoa”, Myllylä kuvailee. Lue lisää Myllylän työskentelyn lähtökohdista täällä.

Elsa Trzaskan (s. 1990) sai idean Extinct-teokseensa leopardikuosista. Leopardikuosia on nähty Trzaskan aiemmissakin teoksissa, ja hän pukeutuu siihen välillä itsekin. Viime syksynä kuvattu teos saa ensiesityksensä Fluxations 2017 -tapahtuman avajaisissa 15.3.2017.

Elsa Trzaska: Extinct

”Tämä absurdi mieltyminen toisen eläimen kuosiin ja sen käyttäminen vaatetuksessa kiinnostaa minua. Samaan aikaan kun vaatekaupat pursuavat tätä tunnistettavaa kuviota, lumileopardit on luokiteltu uhanalaisiksi ja leoparditkin luokitellaan jo vaarantuneeksi lajiksi. Tästä vaatteiden kulutuskulttuurin ja eläimen uhanalaisuuden yhdistelmästä videoteokseni lähti muotoutumaan sellaiseksi kuin se nyt on”, Trzaska kertoo. Lue Elsa Trzaskan taiteilijahaastattelu täällä.

Fluxations 2017 feat. VAFT – Screening & Artist Talk järjestetään torstaina 23.3. klo 18 alkaen pääkirjaston Studio-tilassa. Tilaisuudessa nähdään teokset seuraavilta taiteilijoilta: Reetta Elviira Halkosaari, Hilda Kahra, Jenni Kokkomäki, Viljami Nissi, Iona Roisin, Hannele Romppanen ja Marja Viitahuhta. Teokset valittiin avoimen teoshaun kautta. Elokuvaohjaaja Mies Mikkonen moderoi lopuksi teosten pohjalta taiteilijakeskustelua. Jatkoklubi järjestetään samana iltana Bar Ö:ssä, jossa luvassa on muun muassa GIF-jukeboksi. Fluxations 2017 feat. VAFT – Screening & Artist Talk on avoin kaikille ja sinne on vapaa pääsy. Myös jatkoklubi on ilmainen, mutta ikäraja on K18.

Fluxations 2017 -tapahtumaa ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö, Taiteen edistämiskeskus ja Turun kaupunki.