Ord och inga visor -työpajat tukevat monikielisyyttä kuvien keinoin

Lisätty 20.6.2018

Valokuvakeskus Peri ja Turun Taiteilijaseura perustavat Turkuun yhdessä kuvataiteen keskuksen, Turun Taidehallin.

Taiteilijavetoinen taidehalli tulee olemaan paitsi dynaaminen kohtaamispaikka, myös elävä taidehankinnan, tiedonvaihdon ja luomisen keskus. Uusiin tiloihin sijoittuvat molempien toimijoiden galleriat, taidelainaamo sekä digitaalinen työhuone taiteilijoiden ja työpajatoiminnan käyttöön. Työhuoneen ja taidelainaamon yhteistyökumppaneita ovat Valokuvakeskus Perin ja Turun Taiteilijaseuran lisäksi Arte (Titanik), Turun Taidegraafikot ja Jöötti Taidehallin eri toimintojen tavoitteena on tukea alueen ammattikuvataiteilijoiden työskentely- ja toimeentulomahdollisuuksia sekä edistää kuvataiteen saatavuutta ja tunnettuutta.

Yleisötyö ja pedagoginen toiminta tulevat olemaan tärkeä osa Turun Taidehallin sisältöjä. Vuonna 2019 alkavan Valokuvakeskus Perin ja Turun Taiteilijaseuran yhteisen Ord och inga visor -projektin tarkoituksena on lisätä kommunikaatiota yli kielirajojen. Taidehallissa toteutettavan työpajakokonaisuuden mahdollistaa Svenska kulturfondenin Hallå! -ohjelma ja se toteutetaan yhteistyössä Kirjan talon kanssa.

Ord och inga visor -projektin tavoitteena on kehittää luonnollisia tapoja lisätä kommunikaatiota eri kieliryhmien välillä, kun eri äidinkieliä puhuvat ihmiset kohtaavat luovan toiminnan äärellä. Säännöllisesti järjestettävien työpajojen lähtökohtana ovat sanat: työpajoissa keskustellaan erilaisista sanoista joko omalla äidinkielellä tai vieraalla kielellä. Kyseeseen voivat tulla esimerkiksi hauskat sanat tai sellaiset ilmaisut, jotka ovat vaikeita ymmärtää. Lopputuloksena osallistujat tuottavat sanoista kuvia erilaisilla kuvataiteen tekniikoilla, kuten valokuvaamalla. Työpajat lisäävät osallistujien ymmärrystä kuvien ja sanojen suhteesta sekä käsitystä kuvista kommunikaation välineenä. Projektin tarkoituksena on lisätä sekä kulttuurista että kielellistä keskustelua yhteiskunnassa: tavoitteena on luoda osaltaan parempaa, uteliaampaa ja keskustelevampaa yhteiskuntaa.

Lisätietoa projektista ja työpajoista julkaistaan vuodenvaihteessa 2018–2019.