Syyskuun jäsen: Riitta Liede

Lisätty 2.9.2014

Turkulainen kuvataiteilija ja vapaa toimittaja Riitta Liede (s.1947) opiskeli 1970-luvulla Tampereen yliopistossa yhteiskuntatiedettä ja tiedotusoppia ja työskenteli ensin toimittajana ennen kuvataiteen opintojaan.

”Olin naimisissa, ja suunnittelin yhteistä tulevaisuuttamme. Sitten avioliittoni päättyikin yllättäen. Avioeron jälkeen halusin tehdä jotain omaa, ja niinpä opiskelin Jyväskylän yliopistossa taidehistoriaa, mikä antoi sytykkeen taiteen tekemiseen. Lopulta taiteilijatuttavani kehottivat minua hakemaan Piirustuskouluun”, Liede kertoo.

Syyskuun jäsen on Riitta Liede.

Syyskuun jäsen on Riitta Liede.

Liede opiskeli Turun Piirustuskoulussa vuosina 1984–1988 kuvanveistoa.

”Olin 35-vuotias, kun aloitin Piirustuskoulussa. Muut opiskelijat olivat nuoria, enkä tuntenut heistä oikein ketään. Alku oli vaativaa, mutta lopulta opiskeluajasta muodostui todella upea aika elämässäni”, Liede toteaa.

Piirustuskoulussa opiskelun ideologia perustui tekemisen kautta oppimiseen.

”Ensimmäisenä opiskeluvuonna kokeilimme eri kuvataiteen lajeja, enkä olisi ikinä voinut kuvitella erikoistuvani kuvanveistoon. Kuvanveisto vain tuntui kuitenkin luontevalta. Olin aivan huumassa taiteen tekemiseen, nautin siitä todella. Kuvanveistäjä Erkki Mykrä oli opettajani lähes koko opiskeluajan”, Liede muistelee.

Ensimmäiset yksityisnäyttelynsä Liede piti turkulaisessa Galleria Joellassa ja helsinkiläisessä Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksessa vuonna 1989. Samana vuonna Liede osallistui myös ensimmäiseen yhteisnäyttelyynsä Turussa.

”Oli kauhea kiire saada näyttelyaikoja kuvataiteilijan urani aikaisessa vaiheessa”, Liede sanoo.

Lieteen taiteessa yhdistyvät sekä hänen yhteiskuntatieteen että kuvanveistäjän koulutuksensa. Liede ammentaa usein yhteiskunnallisista aiheista, ja keskeinen teema hänen taiteelleen on jokaisen ihmisen tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään.

Teostensa materiaalina Liede on käyttänyt puuta sekä löytö- ja kierrätysmateriaaleja.

”Materiaalit ovat riippuneet työtiloista, rahasta ja siitä, onko minulla ollut auto käytössä. Olen usein tehnyt teoksia kevyistä materiaaleista, koska silloin teoksia on helppo liikuttaa”, Liede toteaa.

Luonnonmateriaaleista tehty Unelmiin unohtuneet (yhteistyössä Terhi Tammilan kanssa) oli viime kesänä Hangon Back Yard -veistospihassa.

Luonnonmateriaaleista tehty Unelmiin unohtuneet (yhteistyössä Terhi Tammilan kanssa) oli viime kesänä Hangon Back Yard -veistospihassa.

Asuessaan Espanjan Malagassa 2000-luvun alussa Liede sahasi teoksilleen materiaaleja Afrikasta Espanjaan pyrkineiden laittomien siirtolaisten tuhoutuneista aluksista.

”Niissä matkustaneita ihmisiä ajautui jatkuvasti kuolleina Espanjan rannikolle ja se kolahti voimakkaasti. Tein tämän teeman pohjalta Espanjassa teoksia, joista syntyi myöhemmin Suomessa Galleria Justissa esillä ollut näyttely Suojaushälytys – huokauksia maalta ja mereltä. Näyttely puolestaan antoi kimmokkeen Seppo Parkkisen kirjoittamalle näytelmälle Maria Anderssonin muisti, jota esitettiin Turun Köysiteatterissa. Hienointa on, jos teema lähtee tällä tavoin jatkumaan”, Liede kertoo.

Espanjan lisäksi Liede on asunut myös Senegalissa, minne hän meni ensimmäisen kerran vuonna 1997, koska oli kiinnostunut länsiafrikkalaisesta musiikista. Vuonna 2004 hän osallistui Dakarissa Taf taf -projektiin.

”Kun asuin pidemmän aikaa Senegalissa, olin myös hetken naimisissa paikallisen miehen kanssa. Tein Senegalista käsin toimittajan freelance-töitä ja hoidin jonkin aikaa Taf taf -asioita. Siinä välissä olin myös taiteilijaresidenssissä Kiinassa. Suomeen palasin lopulta vuonna 2005”, Liede kertoo.

Turun Taiteilijaseuran hallitukseen Liede valittiin ensimmäisen kerran vuonna 1998, ja hän toimi yhdistyksen puheenjohtajana vuosina 2008–2010.

”Ensimmäisistä seuran hallituksen kokouksista muistan, kuinka kaikki vain istuivat tuppisuina ja heiltä sai oikein lypsää mielipiteitä. Halusin muuttaa kokoukset erilaisiksi niin, että niissä syntyisi keskustelua ja että jäsenet pääsisivät vaikuttamaan ja suunnittelemaan toimintaa. Taiteilijaseuran piti myös profiloitua ammattimaiseksi toimijaksi”, Liede sanoo.

Kuvataiteen ja yhdistystoiminnan lisäksi Liede on tehnyt pitkän uran toimittajana ja tiedottajana. Hän on esimerkiksi kirjoittanut paljon taideaiheisia artikkeleita ja pitänyt luentoja suomalaisesta nykytaiteesta.

”Minulla on aina ollut taiteen tekemisen kanssa on–off-suhde. En koe tulleeni professionaaliksi taiteilijana, enkä edes pidä sitä tarpeellisena. Olen kuitenkin aina elämäni murroskohdissa pystynyt kiinnittymään taiteeseen. Taiteen hyvinvointiin vaikuttavilla tekijöillä on minulle hirvittävän suuri merkitys. Muistan, kuinka koulussa sanottiin, että taiteen ei tulisi olla tekijälleen terapiaa, mutta minulle se on ollut paljolti myös sitä, Liede kertoo.

Nykyisin Liede on eläkkeellä, mutta tekemistä riittää edelleen.

”Olen alkanut opiskella viron kieltä, mikä onkin erityisen innostavaa, sillä se avaa oven kulttuuriin, josta olemme tietävinämme paljon, mutta tiedämme lopulta niin vähän. Lisäksi ulkoilen ja vaellan paljon ja olen ollut Turun Latu ry:n toiminnassa mukana. Kesäisin ajelen myös velomopollani. Se on toisen maailmansodan jälkeistä mallia ja sitä voi myös polkea”, Liede kertoo hymyillen.

Kahtena viime talvena Liede on ollut taas pitkiä jaksoja Senegalissa, tällä kertaa emännöimässä kansainvälistä taiteilijaresidenssi Waaw’ia, joka sijaitsee Saint-Louis’ssa ja jonka työryhmään hän kuuluu. Nyt Lieteellä on myös muita tulevaisuuden suunnitelmia.

”Jäätyäni eläkkeelle mietin, mitä sitä oikein tekisi. Halusin uuden idean olevan jotakin elämäntapaluonteista. Niinpä ajattelin, että voisin tehdä Turun Martissa katutasossa olevasta asunnostani kohtaamispaikan kulttuurihenkisille ja ajankohtaisista asioista kiinnostuneille ihmisille. Tulossa on muun muassa pienluentoja ja keskusteluja – ja tietysti myös taidetta, jonka tiimoilta voisin tehdä yhteistyötä Taiteilijaseurankin kanssa”, Liede ideoi.

Syyskuussa 2014 avattava ”Alkupiste” sijaitsee ns. Alkun talossa ja hankkeen tueksi on perustettu samanniminen yhdistys. Liede on juuri saanut valmiiksi myös historiikin yli satavuotiaan Alkun talon vaiheista.

Haastattelun tekemisen jälkeen Turun Taiteilijaseura kutsui Lieteen kunniajäsenekseen. Perusteluna kutsulle oli Lieteen toiminta, jolla hän on merkittävästi edistänyt yhdistyksen tarkoituksen toteuttamista. Lieteen puheenjohtajakauden aikana vuosina 2008–2010 Turun Taiteilijaseuran toiminta kehittyi ja laajentui merkittävästi. Yhdistyksessä valittiin tällöin linjauksia ja asetettiin tavoitteita, jotka ovat mahdollistaneet nykyisenlaisen toiminnan.

Lisätietoa taiteilijaresidenssi Waaw’ista täällä.
Teoskuvia täällä.

Teksti: Enni Niemelä
Kuvat: Enni Niemelä ja Riitta Liede

Turun Taiteilijaseuran 90. juhlavuoden ajan yhdistys esittelee yleisölle kuukausittain yhden taiteilijajäsenensä. Taiteilijaseuran harjoittelija Enni Niemelä haastatteli jäseniä vuoden 2013 aikana. Haastattelut julkaistaan joka kuukauden ensimmäinen tiistai Turun Taiteilijaseuran kotisivuilla ja Facebookissa.