Turun Taidehallin näyttelyhaku vuodelle 2019

Lisätty 11.10.2018

Turun Taidehalli on uusi visuaalisen taiteen keskus, joka avautuu alkuvuodesta 2019 Turun Vanhalla Raatihuoneella. Turun Taidehalliin muuttavat kaksi alueen keskeistä taideyhteisöä, Turun Taiteilijaseura ry ja Valokuvakeskus Peri ry. Yhdistykset järjestävät taidehallissa gallerianäyttelyjä, tapahtumia sekä ylläpitävät talossa mm. kuvataiteilijoiden digitaalista työhuonetta ja valokuva-aiheista kirjastoa. Turun Taidehalli on elävä keskus luomiselle, taidevälitykselle, kohtaamisille, taidepalveluille ja tapahtumille.

Turun Taidehalli vastaa kentän muutostarpeisiin uudistaen vakiintuneet toimintamallit. Toiminta keskittyy taidehallissa entistä enemmän taiteilijoiden tukemiseen, välittäjyyden kehittämiseen ja näyttelykäytäntöjen uudistamiseen. Gallerian näyttelyt tulevat olemaan taiteilijoille vuokrattomia. Taiteilijaa ei laskuteta myöskään gallerianäyttelyiden muista järjestelykuluista, kuten ripustusavusta tai painotuotteista. Osallistavasta oheisohjelmasta maksetaan taiteilijoille työkorvausta sopimuksen mukaan. Taiteilijoille tarjotaan mahdollisuus niin kutsuttuun ”Näkökulma näyttelyyn” -kirjoitukseen, kirjoittajapalkkiot kustantavat näyttelyn järjestäjät. Valokuvakeskus Peri tarjoaa vuoden aikana yhdelle debytoivalle valokuvataiteilijalle tai valokuvaajalle tuotantostipendin.

Turun Taidehallin ensimmäinen avoin näyttelyhaku on nyt avautunut! Näyttelyehdotuksia vuodelle 2019 vastaanotetaan sunnuntaihin 11.11.2018 saakka. Open call på svenska.

Ohjelmistoon toivomme erityisesti uusia, Turussa ennennäkemättömiä kuvataiteen ja valokuvataiteen tuotantoja, jotka soveltuvat Turun Taidehallin tiloihin. Haku on avoin kaikille kuva-, valokuva- ja videotaiteen tekijöille. Kiinnostavina nähdään myös monitaiteelliset tai taiteen rajoja ylittävät näyttelyt. Hakemuksia voi lähettää myös työryhmänä. Kehotamme taiteilijoita ehdottamaan näyttelynsä yhteyteen osallistavaa ja vaihtoehtoista oheisohjelmaa.

Avoimen haun näyttelyjaksot ovat:
1.–24.3.
29.3.–21.4.
24.5.–16.6.
2.–25.8.
6.–29.9.
1.–24.11.

TILAT

Turun Vanhan Suurtorin laidalla sijaitseva Vanha Raatihuone on vuonna 1736 valmistuneen ja Turun palossa vuonna 1827 pahoin vaurioituneen Bernerin raatihuoneen raunioille vuonna 1829 korjattu talo. Kiinteistö on vanha ja näyttelytiloja useampia. Näyttelyjä voi ehdottaa kaikkiin tiloihin tai yhteen tilaan. Näyttelytilojen pohjapiirrokset (pdf).

NÄYTTELYTILA 1
2. krs, 52+20+40=112 m2 (nykyinen Vanha Raatihuoneen galleria)
Toisen kerroksen isompi galleria koostuu suorakaiteen muotoisesta tilasta, jonka toista pitkää seinää hallitsee aukiolle avautuvien ikkunoiden rivi; tilassa on runsaasti luonnon valoa. Tilassa on puhtaasta näyttelytilasta poikkeavia elementtejä, mm. leveät harmaat lankkulattiat, ikkunat ja kaakeliuuni. Toisen kerroksen näyttelytilat soveltuvat niin kaksiulotteisten seinälle ripustettavien teosten kuin erilaisten installaatioiden esittämiseen. Tilassa on galleriatasoiset spottivalaisimet.

NÄYTTELYTILA 2
2. krs, 34 m2, pimennettävä
Toisen kerroksen pienempi näyttelytila avataan yleisölle ensimmäistä kertaa alkuvuodesta 2019. Valkoinen kuutio -tyyppiseen tilaan tulee ripustusseinät ja tilaa voi myös pimentää esim. screening-teoksien esittämistä varten. Galleria sijaitsee isomman galleriatilan vieressä ja tilaan kuljetaan suoraan porraskäytävästä. Katossa on galleriatasoiset spottivalaisimet. Tila remontoidaan galleriakäyttöön alkuvuodesta 2019 ja pyydämme siksi huomioimaan, että muutoksia tilan puitteisiin voi tulla.

NÄYTTELYTILA 3
1. krs, 52 m2, ei ripustusseiniä (jaksot 1.3.–24.3. ja 29.3.–21.4.)
Ensimmäisen kerroksen tila tarjotaan näyttelylle parin näyttelyjakson ajan ja se soveltuu parhaiten installaatioille, sillä ripustusseiniä tilassa ei ole. Kaksiulotteisten teosten esittäminen on toki mahdollista siirrettävien seinien tai telineiden avulla. Yhdellä seinällä on ripustuskiskot. Tila on heti sisäänkäynnin yhteydessä ikkunat Vanhalle Suurtorille avautuen. Tilaan voi ehdottaa myös projektiluonteista yleisölle suunnattua taidetoimintaa. Katossa on galleriatasoiset spottivalaisimet.

PALVELUT JA TEKNIIKKA

Näyttelyjaksot ovat reilun kolmen viikon pituiset, lisäksi tulee ripustus-, purku- ja avajaispäivät. Avajaiset pidetään pääsääntöisesti näyttelyn ensimmäistä aukiolopäivää edeltävänä torstaina. Näyttelyn asettaja vastaa teosten kuljetuksesta, kuljetusvakuutuksesta ja näyttelyvakuutuksesta sekä omista matkakuluistaan.

Näyttelysopimukseen sisältyvät seuraavat palvelut:
• Näyttelytilan vuokra ja valvonta näyttelyjakson aikana
• Näyttelyjulisteen taitto, painatus ja jakelu Turussa + 10 kpl taiteilijalle
• Näyttelytekstin ja teosluettelon oikoluku sekä käännöstyöt
• Lehdistötiedotteen ja sähköisen kutsun lähettäminen taidehallin tiedotuslistoille
• Tiedottaminen Perin ja TTSn verkkosivuilla, erillisissä tapahtumakalentereissa ja somessa
• Apuhenkilö (3 x 8h = 24h) näyttelyn ripustus- ja purkupäivinä
• Kävijämäärän ja median seuranta, näyttelyn dokumentointi
• Lehdistökontaktit, avajaisten järjestely ja tarjoilu
• Teosvälitys ja näyttelyn oheismateriaalin välitysmyynti (30 % provisio)

Taiteilijoiden käyttöön tarjotaan laitteistoa ilman erillistä korvausta. Tällä hetkellä käytössä oleva laitteisto: videoprojektori, 32″ litteä näyttö, DVD-soitin, Raspberry-mediatoistin sekä kaiuttimet. Muun laitteiston hankinnasta ja kustannuksista vastaa taiteilija. Oheisohjelmatyöpajoihin taiteilijan käytössä on mm. kymppikuvatulostin.

Näyttelyiden maksuttomuus, debytoivan taiteilijan stipendi ja oheisohjelmien korvaukset vahvistetaan toiminta-avustuspäätösten saavuttua vuodenvaihteessa. Turun Taidehallin aukioloajat ja tilojen yksityiskohdat tarkennetaan näyttelysopimuksen tekemisen yhteydessä tammikuussa 2019.

HAKEMUS

Haku tapahtuu sähköisesti. Hakijoita pyydetään täyttämään hakemuskaavake täällä.

Täydennät hakemustasi lähettämällä seuraavat liitteet sähköpostitse:
• näyttelysuunnitelma sisältäen mahdolliset oheisohjelmaehdotukset,
• CV (doc, rtf, pdf) sekä
• selventävää kuvamateriaalia (5–10 jpg-kuvatiedostoa) näyttelyteoksista tai aiemmasta tuotannosta.

Täytä online-kaavake ja lähetä liitteet yhdessä sähköpostiviestissä (max 10 MB) osoitteeseen: nayttelyt(at)turuntaidehalli.fi. Otsikoi viesti ”NÄYTTELYHAKU 2019 + OMA NIMESI”. Täytä kaavake ja lähetä sähköiset liitteet klo 23:59 mennessä sunnuntaina 11.11.2018.

Hakemuksia toivotaan ensisijaisesti sähköisesti, mutta hakemuksia voidaan vastaanottaa myös paperisina. Vastaa online-kaavakkeen kysymyksiin ja lähetä vastaukset yllä mainittujen liitteiden kera osoitteeseen Turun Taiteilijaseura/Galleria Å, Kaskenkatu 1, 20700 Turku. Voit myös toimittaa hakemuksen liitteineen henkilökohtaisesti Galleria Å:hon. Kotimaasta lähetettyjen hakemusten postileima tulee olla 8.11.2018, ulkomailta lähetettyjen hakemusten 5.11.2018.

Turun Taidehallin näyttelytoimikunta koostuu Valokuvakeskus Perin ja Turun Taiteilijaseuran jäsenistä. Toimikunta tekee näyttelyvalinnat marraskuun aikana, jonka jälkeen kaikille hakijoille ilmoitetaan valinnasta sähköpostitse (tai tekstiviestillä, jos sähköpostiosoitetta ei ole).