Uudet näyttelyt avautuvat Turun Taidehallissa

Lisätty 28.3.2019

Turun Taidehallissa avautuu kolme uutta näyttelyä.

Aulagalleriassa nähdään Satu-Minna Suorajärven näyttely Pienten yksityiskohtien katoamisesta. Näyttelyn lähtökohtana on ollut 100-vuotiaan talon valokuvaaminen 3D-skannauksella. Tilat ja esineet tallentuivat vain osittain ja kolmiulotteiset mallit olivat täynnä reikiä. Silti tuntui, että rikkonaiset kolmiulotteiset mallit olivat hyvä lähtökohta teoksilleni. Uudenlaisten tekniikoiden tuottamat virheet toimivat metaforana elämän ja muistojen hauraudelle sekä katoavaisuudelle. Kohde näkyy muotona ja kuvana eri suunnista kubistiseen tapaan.

Suorajärvi on helsinkiläinen kuvanveistäjä ja valmistunut Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 2008. Jo pidempään työskentelyn lähtökohtana on ollut ajan ja liikkeen esittäminen veistoksissa sekä elämän rajallisuuden teemojen käsittely. Hänen viimeaikaiset teoksensa hyödyntävät digitaalisia tekniikoita eri tavoin.

Pienessä galleriassa avautuu Jenni Hailin näyttely Näkemisestä. Se on pimiön kaltainen installaatio, joka käsittelee näkemistä ja näkymistä yhteiskunnassa. Samalla kun kokemuksemme maailmasta on äärimmilleen visualisoitunutta, ohitamme entistä helpommin ihmiset, asiat ja tapahtumat ellei niillä ole suoraa yhteyttä omaan elämäämme. Teoksen toteuttamiseksi Haili on haastanut itsensä kohtaamaan ihmisiä, jotka ohitamme arjessa varsinaisesti näkemättä heitä. Installaatiossa muotokuvat ovat esillä aluksi valokuvan kehittämättömässä muodossa. Katsoja saa kohdata henkilöt aluksi heidän omien ajatustensa kautta.

Haili on Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun valokuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2011 valmistunut helsinkiläinen kuvataiteilija. Keskeistä hänen tuotannossaan on esittämisen ja piilottamisen tematiikka. Teoksessa tekniikka ja materiaalien ominaisuudet ovat osa sisältöä.

Jenni Haili kehittää installaatioonsa mustavalkovalokuvia näyttelytilassa. Kehitysesitykset to 28.3. klo 18.30, la 30.3., 6.4. ja 13.4. klo 13.00 noin 1-2 tunnin ajan.

Ison gallerian täyttää Antti Pussisen näyttely Lissajous Black & White. Lissajousin kuviot ovat matematiikassa ja fysiikassa käytettäviä värähtelyn ja aaltojen kuvaajia, joissa kahden aallon taajuutta ja voimakkuutta verrataan toisiinsa.

Tyhjiössä energia liikkuu sähkömagneettisina aaltoina, värähtelevinä sähkö- ja magneettikenttinä. Näiden energioiden yhteis- , heijastus- ja muut vaikutukset muodostavat ympäristöämme, todellisuuttamme sekä näkö- että ääniaistimuksiamme.

Näyttelyn teoksissa tutkin kuinka aaltokuvioita käyttäen luotuihin kuviin syntyy orgaanisen mutta samalla keinotekoisen näköisiä pintoja ja muotoja. Teokset on valmistettu käyttäen modifioituja putkitelevisioita, joiden elektronisuihkua ohjataan kuvasignaalin sijaan sähköisillä ääni- ja muilla aalloilla.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin taiteilijoiden läsnä ollessa torstaina 28.3. klo 18-20. Näyttelyt ovat nähtävissä aina 21.4. asti.